Comisarul european pentru migratie si afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a criticat Ungaria pentru modul in care gestioneaza criza imigrantilor. "Gardurile sunt solutii temporare. Ati vazut singuri ca ele nu fac decat sa escaladeze tensiunile si sa mute rutele migrantilor. Nici violenta nu este o solutie", a spus oficialul european chiar la Budapesta. El a anuntat intr-un interviu pentru ziarul german Die Welt o noua propunere a Comisiei Europene: un sistem european de supraveghere a granitelor externe ale UE.

Dimitris AvramopoulosFoto: Comisia Europeana

Dimitris Avramopoulos a criticat deschis Ungaria chiar in timpul unei intalniri cu ministrii de Externe si de Interne de la Budapesta, potrivit discursului postat pe site-ul Comisiei Europene. Avramopoulos a mai spus ca UE vrea ca statele sa lucreze impreuna pentru rezolvarea crizei refugiatilor si a intarit sustinerea pentru planul propus de Jean Claude Juncker, care prevede cote obligatorii de migranti pentru toate statele membre.

"Vom colabora pentru a proteja granitele externe ale UE... Stiti ca nu suntem intotdeauna de acord cu mijloacele pe care le folositi. Cei mai multi refugiati care ajung in Europa sunt sirieni si sunt oameni care au nevoie reala de protectie. Cand fugi din calea violentei si terorii, nu exista zid pe care sa nu-l sari si nici mare pe care sa nu o treci", a spus comisarul european, la doar cateva ore dupa ce ministrul maghiar de Externe a anuntat ca Ungaria construieste un gard de 70 de km la granita cu Romania.

Pe de alta parte, comisarul Avramopoulos a anuntat intr-un interviu pentru ziarul german Die Welt, citat de Deutsche Welle, ca Bruxelles-ul are o noua propunere in criza imigrantilor: o forta multinationala pentru supravegherea granitelor externe ale Uniunii Europene.

Aceasta propunere a Comisiei Europene va trebui insa sa treaca prin complicatul proces decizional, care presupune acordul statelor membre si al institutiilor comunitare.