Statul Chile a evacuat miercuri seara locuitorii care traiesc de-a lungul coastei, amenintati de un tsunami dupa un cutremur puternic care a facut cel putin cinci morti si a fost simtit pana in Argentina, la 1 400 de km distanta.

Magnitudinea cutremurului care a lovit centrul si nordul tarii miercuri seara a fost evaluata la ora locala 22:30 (01:30 GMT joi) la 8,3 pe scara Richter de catre Institutul American de Geologie (USGS), scrie AFP. Centrul seismologic national a evaluat magnitudinea seismului la 7,2.

Marina chiliana a lansat imediat un avertisment de tsunami din California pana in Noua Zeelanda. Potrivit autoritatilor, cel putin cinci persoane au fost ucise.

Cutremurul a fost inregistrat la ora locala 19:54 (22:54 GMT), in adancul marii mare, nu departe de Illapel, un oras de 31.000 de locuitori, unde mai multe case au fost avariate si energie electrica intrerupta, a anuntat ministrul de Interne. USGS a anuntata ca epicentrul este situat la 230 de kilometri nord de Santiago.

Cutremurul a afectat puternic capitala cu 6,6 milioane de locuitori si a provocat panica in randul oamenilor care au iesit cu miile in strada, a observat un jurnalist de la AFP.

Valuri mari au ajuns pana in centrul mai multor orase din regiunea Coquimbo unde a avut loc cutremurul si in zona Valparaiso, 120 de kilometri vest de capitala, aratau imaginile de televiziune.