Secretarul de stat american John Kerry a lansat miercuri un nou avertisment Coreii de Nord, care tocmai a anuntat repornirea unui reactor nuclear, informeaza AFP si Agerpres.

Dupa Casa Alba marti, seful diplomatiei americane a avertizat, intr-o conferinta de presa, ca Phenianul se expune la "consecinte grave" daca "nu se abtine de la provocari iresponsabile ce conduc la preocupari regionale".

"Pozitia noastra este clara: nu vom accepta sa fie Coreea de Nord un stat de arme nucleare, asa cum am spus pentru Iran", a declarat Kerry.

Cu toate acestea, spre deosebire de Teheran, Phenianul a procedat deja la mai multe teste de bombe nucleare mai mult sau mai putin reusite incepand din octombrie 2006, aminteste France Presse.

Kerry nu a precizat "consecintele" ce ar putea lovi regimul comunist, mentionand ca Phenianul este deja izolat pe scena internationala si ca singurul sau aliat, China, a inasprit deja tonul.

John Kerry a mai declarat ca a discutat despre dosarul nord-coreean cu omologul sau rus Serghei Lavrov, intr-o convorbire telefonica marti aproape in intregime dedicata Siriei.

Coreea de Nord a anuntat marti repornirea unui reactor considerat ca principala sa sursa de plutoniu de uz militar.

Acest anunt al directorului Institutului pentru Energie Atomica (AIE) al Coreii de Nord a venit imediat dupa evocarea de catre Phenian a unei posibile plasari pe orbita luna viitoare de sateliti folosind rachete, o eventualitate ce ar constitui, potrivit Coreii de Sud, "un act grav de provocare".