Irina Anghel-Enescu a fost inclusa in juriul Global Teacher Prize, un premiu anual de un milion de dolari decernat unui profesor exceptional, care contribuie semnificativ la dezvoltarea profesiei de dascal. Global Teacher Prize este supranumit “Premiul Nobel pentru Educatie” si din juriu mai fac parte decanul Harvard School of Education, actorul Kevin Spacey sau fondatoarea Teach for All. Irina Anghel-Enescu este primul roman membru in acest juriu.

Irina Anghel-EnescuFoto: Hotnews

Irina Anghel-Enescu este fondatoarea Triple Helix, un ONG care sustine dezvoltarea Romaniei prin antreprenoriat, educatie si leadership si este membru in consiliile de administratie ale mai multor organizatii non-profit care activeaza la nivel international. Face parte din Comitetul Reprezentantilor Asociatiei Europene de Venture Capital si este Managing Director al Asociatia Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din Sud-Estul Europei. In 2008 a fost selectata de Eisenhower Fellowships ca unul dintre cei 25 de tineri lideri ai lumii, in 2009 a fost Mason Fellow la Harvard Kennedy School, iar Forumul Economic Mondial de la Davos a inclus-o in 2014 intre Tinerii Lideri Globali. A fost invitata ca vorbitor la evenimente organizate la Harvard, Stanford, London Business School sau agentii ale O.N.U din mai multe tari.

“Sunt onorata sa fac parte din juriul Global Teacher Prize. Este un proiect extraordinar care isi propune sa foloseasca atat reputatia sustinatorilor sai, cat si forta banilor pusi la bataie pentru a aduce in lumina reflectoarelor super-profesorii. Ei sunt eroii insuficient mediatizati carora le datoram atat de mult”, a declarat Irina Anghel-Enescu.

Global Teacher Prize a fost infiintat in 2014 de Fundatia Varkey pentru a sublinia importanta si prestigiul meseriei de dascal si pentru a-i inspira pe copii sa imbratiseze cariera de profesor. Global Teacher Prize este o competitie deschisa profesorilor din toata lumea care predau tinerilor intre 5 si 18 ani, iar termenul-limita de depunere a aplicatiilor pentru editia din 2016 este 10 octombrie 2015. Aplicatiile pot fi depuse online aici.

In anul 2014 au fost inregistrate peste 5.000 de aplicatii si nominalizari din 127 de tari, iar castigatoarea a fost Nancie Atwell, o profesoara din Maine (SUA). Pot aplica si profesorii din Romania, care pot fi si nominalizati de elevii lor. La editia de anul trecut, premul de 1 milion de dolari a fost inmanat de fostul presedinte american Bill Clinton.

Fundatia Varkey a fost creata de miliardarul Sunny Varkey, care a aderat la “Giving Pledge”, conventia filantropica initiata de Bill Gates si Warren Buffet prin care unii dintre cei mai bogati oameni din lume se angajeaza sa doneze cel putin jumatate din averea lor in scopuri caritabile. Sunny Varkey si-a facut averea estimata la peste 2,1 miliarde de dolari din afaceri legate de educatie, grupul sau de firme fiind cel mai mare operator privat de scoli si gradinite din lume. Misiunea organizatiei este sa creeze conditiile ca fiecare copil sa aiba un profesor bun. Si fac acest lucru prin imbunatatirea abilitatilor profesorilor, promovarea excelentei in meseria de dascal prin campanii de advocacy la cel mai inalt nivel de decizie publica si prin acordarea de granturi organizatiilor partenere care ofera solutii inovative in sprijinul misiunii fundatiei.