Autoritatile nigeriene, care inca asteapta intoarcerea a peste 200 de liceene rapite in 2014 de Boko Haram, propun gruparii amnistierea detinutilor islamisti in schimbul libertatii fetelor, informeaza site-ul Ouest France, citat de Mediafax.

Boko HaramFoto: Captura YouTube

Presedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a declarat ca este pregatit sa amnistieze prizonieri membri ai gruparii Boko Haram, aflati in detentie in inchisorile din tara, in schimbul eliberarii a peste 200 de liceene din orasul nigerian Chibok, rapite cu aproximativ un an si jumatate in urma.

"Daca responsabilii Boko Haram accepta sa ne inapoieze fetele din Chibok, pe toate, noi am putea lua decizia de acordare a amnistiei" prizonierilor lor, a spus acesta intr-un interviu acordat pentru AFP la Paris, in cadrul ultimei zile de vizita in Franta.

Pe data de 14 aprilie 2014, 276 de liceene au fost rapite in Chibok, in statul Borno, bastion al gruparii Boko Haram in nord-estul Nigeriei. Unele dintre ele au reusit sa scape, insa statul nu are nicio veste privind majoritatea dintre aceste tinere. Liderul Boko Haram a difuzat pe data de 12 mai 2014 o inregistrare video in care apar 130 de tinere prezentate ca eleve nigerine rapite la jumatatea lui aprilie a aceluiasi an in nord-estul tarii, afirmand ca le-a convertit la islam si cerand eliberarea unor membri ai gruparii islamiste in schimbul unor tinere.

Abubakar Shekau vorbeste timp de 17 minute, intr-o inregistrare video obtinuta de AFP, in care apar, ulterior, peste 100 de adolescente care poarta valul islamic integral, rugandu-se, in aer liber, intr-un loc neidentificat.

"Pe aceste fete, de care sunteti atat de ingrijorati, le-am eliberat (...) si stiti cum le-am eliberat? Aceste fete au devenit musulmane", spune Shekau.

"Le vom elibera dupa ce ne veti elibera fratii" incarcerati de catre autoritatile nigeriene, adauga el.

Shekau a precizat atunci ca un eventual schimb va viza doar fetele "care nu s-au convertit la islam", cele care au acceptat sa devina musulmane fiind de-acum "surori".