Vitor Constancio, vicepresedintele Bancii Centrale Europene, considera ca in acest moment Europa se afla intr-o "sinucidere demografica" si este nevoie de imigranti pentru ca forta de munca sa nu continue sa scada, informeaza Reuters.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

Constancio considera ca unul dintre factorii ce opresc cresterea economica a regiunii este "societatea imbatranita" si forta de munca ce ar putea scadea in urmatoarele decenii. "Este o problema grava deoarece in ultima perioada Europa a comis un fel de sinucidere demografica" a declarat fostul politician din Portugalia.

"Nu este suficient sa promovam nasterile pentru a schimba tendintele demografice. Trebuie folosit si ajutorul imigrantilor. Altfel, vom crea o problema de crestere a economiei si pentru viitoarele generatii."

Vicepresedintele BCE avertizeaza ca potentialul cresterii economice a Europei este mic si din cauza pietei muncii ce se micsoreaza: "Cresterea potentiala este mica si, in conditiile actuale, ne temem ca nu exista sanse de schimbare".

Remarcile acestuia vin in conditiile in care Europa este inundata de refugiati din zone precum Syria sau Afghanistan ce cauta locuri de munca, fiind tensiuni intre tarile Uniunii Europene pentru modalitatea de a gestiona imigrantii si controlarea fluxului.

Populatia zonei euro a crescut in ultimul an cu 0.25%, dar 7 din cele 19 state au avut o scadere a populatiei. In schimb, populatia Statelor Unite ale Americii a crescut cu 0,75%, iar Australia a avut o crestere de 1.4%.

Somajul in cele 19 state ale zonei euro este in continuare ridicat, dar sunt diferente mari intre state precum Grecia sau Spania si tari precum Germania.

Numarul somerilor din Spania a crescut in anul 2014 la 1.8 milioane, in timp ce in Germania forta de munca a crescut cu 1.4 milioane, conform statisticilor oferite de Uniunea Europeana.

"Rata somajului este de 11% in Europa, fapt ce destabilizeaza continentul. Valorile europene sunt erodate ca rezultat al fricii legate de somaj" a mai adaugat Vitor Constancio.