Ministrii Justitiei si Afacerilor Interne (JAI), reuniti luni la Bruxelles, nu au reusit sa adopte o decizie privind planul Comisiei Europene de a repartiza 120.000 de refugiati, in urma opozitiei ferme a Ungariei, Romaniei, Cehiei si Slovaciei, insa o noua reuniune va avea loc la 8 octombrie, informeaza Mediafax.

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a prezidat reuniunea de luni, a declarat presei ca "nu toata lumea este la bord", relateaza publicatia electronica EUObserver.

Pe langa opozitia ferma a Ungariei, Romaniei, Cehiei si Slovaciei, Polonia ar avea o pozitie ezitanta, potrivit unei surse europene, in timp ce Letonia, care nu a trimis un ministru la reuniune, ar fi de asemenea impotriva.

Concluziile reuniunii, redactate de presedintia luxemburgheza a UE, arata ca "toate statele membre isi confirma disponibilitatea de a participa" la schema de repartizare, o formulare care a generat confuzie, insa potrivit unei alte surse europene, francezii i-au convins pe ceilalti ministri ca "disponibilitate" inseamna "voluntar".

Asselborn a afirmat insa ca "este prea devreme pentru a adopta o decizie astazi (luni-n.r.)" despre cum pot fi ajutate miile de persoane care isi risca vietile pentru a ajunge in Uniunea Europeana. El a precizat ca planul Comisiei este "o baza pentru un acord" care urmeaza sa fie adoptat in octombrie. "Procedurile trebuie respectate", a subliniat el.

Urmatorul pas este demararea discutiilor la nivelul grupului de lucru din Consiliu, care reprezinta statele membre UE. Astfel, trebuie stabilite detaliile pentru ca o decizie formala sa poata fi luata la o reuniune a Consiliului JAI din Luxemburg, pe 8 octombrie.

Dar o alta reuniune a ministrilor ar putea fi convocata pana la sfarsitul lunii, in urma deciziilor luate de cateva state membre pentru a limita fluxul de imigranti la frontiere.