Coreea de Nord a evocat, luni, posibilitatea de a lansa sateliti in viitorul apropiat, realimentand speculatiile privind incercarea Phenianului de a lansa o racheta cu raza mare de actiune luna viitoare, cu ocazia unei importante sarbatori politice, informeaza AFP si Agerpres.

Orice lansare de acest tip ar duce la noi sanctiuni internationale si ar putea zadarnici reuniunile, convenite cu Seulul, dintre membri ai familiilor separate de razboiul din Coreea (1950-1953).

Coreea de Nord insista asupra faptului ca tirurile de racheta vizeaza sa puna pe orbita sateliti cu destinatie non-militara, in timp ce SUA si aliatii lor le considera teste deghizate de rachete balistice.

Intr-un interviu acordat agentiei de presa KCNA, directorul agentiei spatiale nord-coreene a declarat ca Phenianul a ajuns la "faza finala" in ceea ce priveste lansarea unui nou satelit geostationar. "Lumea va vedea foarte clar o serie de sateliti urcand spre cer in data si locul fixate de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor", a declarat responsabilul, citat de agentia nord-coreeana. "Dezvoltarea explorarii spatiale este un drept suveran pe care Coreea de Nord intentioneaza sa-l exerseze "indiferent care este opinia altora pe marginea acestui subiect", a mai spus el.

Directorul nu a mentionat data precisa, insa observatori estimeaza posibila lansarea de sateliti de catre Coreea de Nord pentru a celebra 70 de ani de la infiintarea Partidului Muncitorilor, in 10 octombrie.

Recente imagini prin satelit arata ca Phenianul si-a modernizat principalul sit de lansare a satelitilor, la Sohae.

Coreea de Nord are interdictie, potrivit rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, de a initia orice lansare ce utilizeaza tehnologia de rachete balistice, chiar daca ea a efectuat in mai multe randuri teste de rachete cu raza scurta de actiune fara a fi sanctionata.