Rusia a amplasat sapte tancuri pe un aeroport din Siria, despre care au circulat in ultima vreme zvonuri legate de o concentrare de armament rusesc, au declarat luni pentru Reuters doi oficiali americani, care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Unul dintre acestia a declarat ca sapte tancuri rusesti T-90 au fost vazute pe aeroportul de langa Latakia, unul dintre bastioanele presedintelui Bashar al-Assad.

Cei doi oficiali au precizat ca Rusia a amplasat si piese de artilerie in acesta locatie.

"Se pare, si toate indicatiile converg, ca este vorba de protejarea terenului de aviatie", a spus una dintre surse.

Rusia pare pe punctul de a stabili o baza aeriana avansata in Siria, a declarat luni purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul de nava Jeff Davis.

"Este un curs continuu (de echipamente rusesti spre Siria) de circa zece zile", a spus el.

Cateva zeci de trupe rusesti de infanterie au fost de asemenea observate, precum si o nava de debarcare, alaturi de circa zece vehicule blindate de transport de trupe.

Potrivit surselor americane, rusii au instalat pe aeroport cladiri prefabricate, suficiente pentru a gazdui sute de persoane.

O eventuala implicare directa a fortelor rusesti in conflictul sirian risca sa complice operatiunile aeriene ale coalitiei.

Regimul Bashar al-Assad a pierdut controlul asupra unor vaste teritorii din tara de la inceputul razboiului impotriva rebelilor, in martie 2011.