Fortele pro-guvernamentale yemenite, sprijinite de o coalitie araba, incearca luni sa avanseze in teritoriul inamic, in cea de-a doua zi a unei mari ofensive care vizeaza recucerirea capitalei Sanaa din mainile rebelilor pro-iranieni, care o controleaza de un an, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lansata duminica in provincia Marib, ofensiva se deruleaza pe trei axe situate in nord-vestul acestei regiuni desertice, in directia Sanaa.

Provincia petroliera Marib este situata in centrul Yemenului, la este de Sanaa si are o importanta strategica pentru recucerirea capitalei.

"Obiectivul este sa taiem ruta de aprovizionare a (rebelilor siiti) Houthis", a explicat o sursa militara.

Fortele pro-guvernamentale incearca sa avanseze pornind de la Al-Aber, localitate situata nu departe de granita cu Arabia Saudita, spre patru zone situate in nord0vestul provinciei Marib, in directia Sanaa.

Este vorba de zonele Sarwah, Jadaane, Al-Jouf si Harit, potrivit unor surse militare.

Acest avans intampina o oarecare rezistenta, asa cum o arata moartea unui soldat din Emirate in timpul operatiunii.

Emiratele, unul dintre stalpii coalitiei, sunt foarte implicate in Yemen, unde au pierdut 52 de soldati in urma unui tir de racheta, in 4 septembrie, in provincia Marib.

In paralel cu ofensiva terestra, aviatia coalitiei isi concentreaza raidurile asupra zonei sudice a provinciei Marib, unde Houthis sunt bine implantati.

Raidurile aeriene sunt destinate pregatirii sosirii fortelor terestre, care vor avea ca sarcina curatarea regiunii de orice prezenta rebela, au precizat sursele militare.

Pe frontul de nord, la granita dintre Yemen si Arabia Saudita, cinci soldati sauditi au fost ucisi, a anuntat duminica seara coalitia araba.