Ungaria a propus Comisiei Europene să trimită, împreună cu Grecia, o forță comună care să protejeze frontierele acestei țări - și implicit ale Europei - luate cu asalt de valul de refugiati, a anunțat duminică ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, potrivit Agerpres, care citeaza agențiile MTI, DPA și EFE.

Oficialul maghiar a salutat "decizia importantă" a Germaniei de a reintroduce temporar controale la frontiera - dupa cum prevede acordul Schengen pentru situatii de urgenta - dar a insistat că este nevoie și de alte măsuri "pentru ca Europa să iși poată apăra frontierele". El a aaugat că Grecia este incapabilă să iși protejeze propriile frontiere, care sunt și frontierele externe ale Uniunii Europene, și astfel refugiații reușesc să pătrundă în Europa, motiv pentru care UE trebuie să se implice.

Ministrul Szijjarto consideră că toate statele blocului comunitar ar trebui să participe la această forță, asigurând că Ungaria este dispusă să ia parte "într-un mod masiv". El nu a oferit însă detalii cum ar putea țara sa contribuie la o astfel de misiune, care, având în vedere că refugiații ajung în Grecia pe cale maritimă, ar trebui să fie în special o operațiune navală, iar Ungaria - țară fără ieșire la mare - nu dispune de forțe navale.

Și premierul ungar Viktor Orban a declarat anterior că, în conformitate cu regulamentul de la Dublin (ce reglementează examinarea cererilor de azil în Europa), problema refugiaților trebuie rezolvată pe teritoriul Greciei, care este prima țară din Schengen unde aceștia ajung, iar dacă autoritățile de la Atena nu pot îndeplini această sarcină, atunci UE trebuie să le sprijine, inclusiv "cu forțe de apărare a granițelor".