Polonia ar putea accepta mai mulți imigranți decât s-a angajat inițial, insa numai daca Uniunea Europeana va indeplini o serie de conditii, pe care polonezii le-au transmis duminica Bruxelles-ului. Polonia cere Uniunii Europene sa isi securizeze frontierele externe, sa separe imigranții economici de refugiații îndreptățiți să primească azil și sa permite guvernului de la Varșovia să participe la verificarea refugiatilor pe care îi va prelua, pentru ca aceștia să nu reprezinte un posibil risc de securitate, a declarat duminică un secretar de stat din Ministerul polonez de Externe, potrivit Agerpres, care citeaza Reuters.

Guvernul de la Varșovia s-a angajat initial să preia în mod voluntar 2.000 de refugiați. Polonia ar putea prelua acum un numar mai mare de refugiati, daca Uniunea Europeana va indeplini cele trei conditii.

Guvernul polonez a anuntat anterior că se opune cotelor obligatorii și va prelua refugiați numai pe bază de cote voluntare.

Conform proiectului înaintat de executivul comunitar, dacă vor fi impuse cote obligatorii de refugiați, pe lângă cei 2.000 pe care a acceptat să-i primească, Polonia ar fi obligată să preia încă aproape 10.000 de refugiați, solicitare ce a fost respinsă ferm de guvernul de la Varșovia.

Polonia nu va fi singura tara care se va opune la Consiliul JAI cotelor obligatorii de refugiati, propunerea impunerii acestora fiind respinsa si de celelalte trei state ale grupului de la Visegrad - Ungaria, Republica Ceha si Slovacia.