In timp ce mii de migranti traverseaza continentul european indreptandu-se catre vest, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere avertizeaza ca refugiatii care vin in numar mare in Europa nu ar trebui sa poate alege unde sa se stabileasca, informeaza Reuters.

Migranti ajunsi in gara din MunchenFoto: Captura YouTube

Germania, cea mai mare si mai performanta economie europeana, este un magnet pentru multe persoane care fug de razboiul si saracia din Siria si din diferite parti ale Orientului Mijlociu si Africii. Potrivit politiei germane, peste 12.000 de migranti au ajuns sambata in Munchen iar alti 1.400 duminica dimineata.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Tagesspiegel, de Maiziere a afirmat ca refugiatii care primesc protectie in Europa ar trebui sa accepte ca vor fi distribuiti in intregul bloc comunitar.

"Nu le putem permite refugiatilor ca aleaga liberi unde vor sa stea - nu se face asta nicaieri in lume", sustine ministrul german.

"De asemenea, nu poate fi de datoria noastra sa platim ajutoarele stabilite prin legislatia germana refugiatilor care au fost alocati unei tari UE si care au venit totusi ulterior in Germania", a adaugat de Maiziere.

Tensiunile sunt in cresetere in Germania, statele reclamand povara din ce in ce mai grea de a face face fata celei mai intense crize a refugiatilor cu care s-a confruntat Europa in ultimele decenii.

Comisarul european Guenter Oettinger a declarat pentru Welt am Sonntag ca Germania ar trebui sa reduca ajutoarele financiare pentru azilanti pentru a reduce astfel si numarul solicitarilor.

"Platile din Germania pentru solicitantii de azil trebuie sa fie ajustate astfel incat sa se apropie intr-o oarecare masura de platile din celelalte tari din UE", considera Oettinger.

"Avem nevoie de o anumita armonizare intre ajutoarele financiare pentru azilanti in Europa pentru ca, daca exista diferente in cadrul UE, ar putea oferi un imbold gresit", a mai afirmat comisarul german.