​Un miting de amploare, organizat de Platforma civica Demnitate si Adevar, a avut loc duminica in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului.Zeci de mii de oameni au iesit in strada si duminica, cerand demisia presedintelui Nicolae Timofti, a Guvernului, dar si pedepsirea celor implicati in furtul din sistemul bancar, "Furtul secolului" informeazaUnimedia.md.

Protest la ChisinauFoto: Captura Youtube.com

Agora.mda filmat imagini de la protest cu o drona deasupra Pietei Marii Adunari Nationale (duminica, ora 13:00):

Platforma Da, care a organizat protestele din ultima perioada, a anuntat ca nu va renunta la mitinguri pana cand revendicarile nu vor fi rezolvate.

Protestele in centrul Chisinaului au inceput acum o saptamana. Marti, presedintele Nicolae Timofti declara ca nu va demisiona, spunand ca este convins ca o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova.

  • "Furtul secolului" in Moldova

750 de milioane de dolari au disparut in doar 3 zile din sistemul bancar al Republicii Moldova, in ceea ce a fost numit "Furtul secolului".

In mai anul acesta, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a facut public, pe blogul sau, raportul societatii americane de audit Kroll privind dosarul "Furtul Secolului", in care este acuzata disparitia din Republica Moldova a un miliard de dolari.

In document era mentionat transferul catre firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, a 750 de milioane de dolari, iar principalul nume in jurul caruia se invarteau tranzactiile era al omului de afaceri Ilan Shor.

In document mai apareau si numele unor actuali sau fosti demnitari moldoveni, precum fostul presedinte Petru Lucinschi sau fosti sefi ai vamilor si Aeroportului Chisinau, dar si numele unor cetateni rusi.

Toate transferurile suspecte ale unor sume uriase de bani s-au realizat sub ochii nepasatori ai Guvernului si Bancii Centrale a Moldovei. Un episod relatat in raport este extrem de relevant in acest sens: cand oficiali ai Bancii de Economii (una dintre bancile delapidate) au vrut sa puna la adapost documente esentiale, ei au apelat la o firma de transport despre care se stia ca e controlata de Ilan Shor. Oficialii respectivei firme au raportat dupa doar o zi furtul masinii care transporta documentele.

Astfel, numele omului de afaceri Ilan Shor si al grupului sau de firme este mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la cele 3 banci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, arata sursa citata.

In total, in urma unor tranzactii foarte complexe intre cele 3 banci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, doar intre 24 si 26 noiembrie 2014, Banca Sociala a transferat catre 5 companii necunoscute din Moldova o suma de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari n. red.).

Ulterior, aceste firme au transmis banii in conturile din Letonia ale unor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, transmite Unimedia.

In raportul Kroll se mentiona ca in toata aceasta schema s-a actionat concertat si ca s-a urmarit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, in detrimentul celor trei banci.

Lucru ce ar fi dus, intr-un final, la colapsul celor 3 institutii bancare.