Ungaria l-a convocat sambata pe ambasadorul austriac la Budapesta dupa ce cancelarul Austriei Werner Faymann a comparat politicile vecinului sau fata de imigranti cu deportarile naziste, transmite Reuters.

Imigranti in trenFoto: Agerpres/EPA

Convocarea reprezinta o escaladare a tensiunilor intr-un razboi al cuvintelor intre cele doua tari, in timp ce Europa se lupta sa ajunga la o pozitie comuna cu privire la valul de migranti si refugiati care cauta protectie pe continent, fugind de razboiul si saracia din Orientul Mijlociu.

Intr-un interviu publicat sambata, cancelarul austriac a declarat ca decizia Ungariei de a le spune refugiatilor ca trenul in care se aflau mergea spre Budapesta cand in realitate se deplasa catre o tabara de refugiati aminteste de "cel mai negru capitol din istoria continentului nostru".

Ministrul ungar de Externe a anuntat, intr-o declaratie de presa, ca l-a convocat pe ambasadorul austriac la Budapesta, acesta urmand sa se prezinte luni.

Ministrul de Externe Peter Szijjarto a declarat pentru agentia nationala de presa MTI ca aceste comentarii "nu sunt demne de un lider european din secolul al XXI-lea".

Szijjarto a mai afirmat ca Faymann se afla, de mai multe saptamani, intr-o "campanie a minciunilor" impotriva Ungariei. Ministrul ungar l-a acuzat pe cancelarul austriac ca ingreuneaza eforturile de gasire a unei solutii europene la criza refugiatilor, "facand declaratii iresponsabike care creaza iluzii false si visuri nejustificate" pentru imigranti.