Finlanda a criticat joi compania de cai ferate a Suediei pentru ca le-a permis solicitantilor de azil sa intre in Finlanda si Norvegia fara sa le verifice cartile de identitate, un semnal al raspandirii printre tarile nordice a tensiunilor privind controalele la frontiera si refugiatii, relateaza Agerpres.

Mii de refugiati din Orientul Mijlociu calatoresc spre tarile nordice in cautare de azil, in special in Suedia, care are una din cele mai deschise politici din Europa privind imigratia.

Spre deosebire de Suedia - care acorda automat permise de sedere permanenta sirienilor -, Finlanda si Danemarca si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu valul de refugiati.

"Nu se poate ca in Suedia, care este tara membra a UE si a spatiului Schengen si semnatara a Regulamentului Dublin, supervizarea sa nu functioneze asa cum s-a convenit", a declarat ministrul finlandez de interne Petteri Orpo in parlament, potrivit agentiei de stiri STT.

Regulamentul Dublin stabileste responsabilitatile statelor membre in procesarea aplicatiilor de azil, iar acordul Schengen reglementeaza deplasarea in cadrul UE.

Danemarca le-a permis joi refugiatilor sa se deplaseze liber pe teritoriul sau pentru a ajunge in Suedia, dupa cateva zile de haos, cand autoritatile au inchis serviciile de feribot pentru a limita valul de mii de solicitanti de azil.

Un purtator de cuvant al companiei suedeze de cai ferate SJ a spus ca au schimbat regulile temporar astfel incat actele de identitate sa nu mai fie verificate, pentru a le permite refugiatilor sa poata calatori. Anterior, a calatori fara act de identitate presupunea achizitionarea unui bilet mai scump.