Consiliul orasului Barcelona a amendat bancile ce au in evidentele lor imobile nefolosite. Amenzile se ridica la o valoare totala de 60.000 de euro pentru 12 imobile nelocuite pe o perioada mai mare de doi ani, scrie The Guardian.

"Autoritatile publice au obligatia sa foloseasca toate resursele posibile pentru a combate criza imobiliara", a declarat primarul Barcelonei, Ada Colau, in comunicatul prin care anunta amendarea bancilor BBVA, Banco Sabadell si Sareb. Oficialii orasului investigheaza alte 62 de proprietati pentru a decide daca si acestea ar putea reprezenta obiectul unor eventuale amenzi.

Colau, un fost activist in problema imobiliara ce a condus coalitia de stanga "Barcelona en Comu", a declarat ca amenzile urmaresc sa forteze bancile sa dea spre folosinta proprietatile nelocuite. Bancile amendate au la dispozitie o luna pentru a gasi chiriasi pentru aceste imobile, altfel vor risca un alt val de amenzi de 10.000 de euro. In cazul in care bancile nu depun eforturi in acest sens timp de 2 luni, acestea ar putea fi amendate, din nou, cu pana la 15.000 de euro.

In ultimii ani, mai mult de 100 de municipalitati spaniole au aprobat masuri prin care sa se poata amenda bancile pentru imobilele pe care nu le dau spre folosinta. Amenzile ar putea reprezenta o solutie pentru a echilibra doua realitati distincte: in Spania, numarul caselor nefolosite a ajuns la 3.4 milioane - o treime din totalul imobilelor nelocuite din toata Europa -, in timp ce numarul caselor confiscate de autoritatile spaniole pe zi a ajuns la 95 in 2014, datorita neacoperirii ipotecilor.