Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, liderul Partidului Republicanilor, propune infiintarea unor centre provizorii pentru imigranti, in scopul analizarii cererilor de azil, in tari situate la periferia Schengen, scrie Mediafax.

Nicolas SarkozyFoto: AGERPRES

"Trebuie sa infiintam centre de retinere a imigrantilor in tari periferice Spatiului Schengen, pentru examinarea cererilor de intrare in Europa a refugiatilor politici si a refugiatilor de razboi", a declarat Sarkozy intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro.

"Nu este vorba de o decizie ideologica. Ci doar trebuie sa tinem cont de realitati, pentru ca, daca nu suntem atenti, riscurile dezintegrarii societatii franceze vor creste, putand deveni inevitabile", avertizeaza Sarkozy.

"Franta trebuie sa preia in mod urgent initiativa unei conferinte a tarilor Uniunii Europene si a vecinilor din zona Mediteranei, pentru pregatirea unui acord multilateral privind imigratia", a subliniat fostul presedinte de centru-dreapta.

In contextul in care Franta se pregateste sa primeasca 24.000 de refugiati sirieni in urmatorii doi ani, Sarkozy cere crearea unui "veritabil statut provizoriu pentru refugiatii de razboi, statut care nu exista acum la nivel formal".

Reiterand opozitia fata de stabilirea unor cote pentru imigranti, "care ar fi acceptabile abia dupa adoptarea unei politici migratorii comune la nivel european", Sarkozy a explicat ca exista "trei fluxuri migratorii distincte, care necesita solutii diferentiate".

"Exista imigrantii cu caracter economic, pe care Franta ii poate primi doar in mod extrem de limitat, si refugiatii politici, pe care ii putem primi in numele traditiei umaniste pe care este imposibil sa o modificam", a subliniat Sarkozy.

"A treia categorie sunt refugiatii de razboi, obligati sa fuga temporar din propriile tari - cazurile Irakului si Siriei - pe care noi trebuie sa ii primim doar pe durata conflictelor", a continuat Sarkozy.