Un cuplu de berlinezi a creat un serviciu online de tipul Airbnb, prin care germanii își oferă o cameră din locuința lor pentru a adăposti refugiați. Peste 700 de germani s-au oferit sa adaposteasca un solicitant de azil, iar 138 de refugiati si-au gasit astfel un nou camin, se arata pe site-ul refugees-welcome.net. Germania a inregistrat peste 200 000 de solicitanti de azil de la inceputul anului, potrivit datelor oferite de Comisariatul Natiunilor Unite pentru Refugiati, si are deja probleme in ceea ce priveste adapostirea refugiatilor care au intrat pe teritoriul ei.

Fondatorii site-ului impreuna cu refugiatul adapostit de acestiaFoto: Refugees Welcome
  • Airbnb este o aplicatie prin care se pot inchiria camere si apartamente in intreaga lume, direct de la proprietari. E o alternativa oferita la serviciul hotelier.

Site-ul refugees-welcome.net, infiintat in noiembrie 2014, pune in legatura germanii care sunt dispusi sa ofere o camera in apartamentul lor cu refugiatii, care locuiesc fie in centre speciale, fie pe strazi.

Fondatorii sustin, pe site-ul lor, ca refugiatii ar trebui sa locuiasca in conditii normale si nu in centre de cazare speciale unde sunt izolati si stigmatizati. Initiativa a fost preluata in mai multe state europene, in Austria un serviciu asemanator functioneaza de la inceputul anului.

Unul dintre initiatorii site-ului, Jonas Kakoschke isi imparte apartamentul cu un refugiat din Mali.

De asemenea,site-ul refugees-welcome.netofera germanilor care primesc refugiati in locuinta lor un ajutor financiar, care acopera chiria camerei. Acest ajutor provine fie din mici donatii, fie de la centrul pentru ajutor social,scrie The Guardian.