Un om de afaceri cu cetatenie rusa si americana a pledat miercuri ''vinovat'' pentru ca a exportat ilegal componente electronice cu destinatia Rusia, dupa ce a respins inculparile in ultimii trei ani, a anuntat Ministerul american al Justitiei, citat de AFP.

Alexander Fishenko (49 de ani) era proprietarul unei intreprinderi, Arc Electronics, cu sediul in Houston (statul Texas, in sud), si coproprietar al unei alte societati, Apex System, cu sediul in Moscova, cand a fost arestat in 2012 in cadrul unei retele formate din 12 persoane.

Reteaua este acuzata ca a alimentat, datorita celor doua intreprinderi, un trafic, ce dura din octombrie 2008, in folosul armatei si al serviciilor de informatii ruse.

Piesele de microelectronica in cauza sunt supuse unor controale guvernamentale stricte din cauza unei potentiale utilizari a lor in sisteme militare, indeosebi de radar si supraveghere, pentru ghidarea armelor.

Fishenko a admis in cele din urma acuzatiile la adresa sa in timp ce procesul sau se apropie. El risca zeci de ani de inchisoare pentru diferite capete de acuzare, de la export ilegal de elemente de armament la spalare de bani. ''Fishenko si-a umplut buzunarele in detrimentul securitatii noastre nationale'', a comentat procurorul federal Kelly Currie.

Pentru a evita controalele la vanzarea si la exportul acestor echipamente strict limitate in SUA, inculpatii operau adesea prin intermediari si ascundeau destinatia acestor piese, greu de gasit in Rusia, care erau in general aduse via aeroportul newyorkez J.F. Kennedy, citeaza Agerpres.