Premierul slovac, Robert Fico, s-a pronuntat din nou miercuri impotriva cotelor de imigranti propuse de catre Comisia Europeana, indicand ca Slovacia nu trebuie sa se prosterneze in fata Germaniei sau a Frantei, relateaza AFP si Agerpres.

''Cand Germania sau Franta spun cate ceva, noi nu trebuie sa ne prosternam (in fata lor) si sa repetam acelasi lucru. Noi avem propria noastra opinie'', a declarat Fico presei, referindu-se la propunerile facute cu cateva ore mai inainte de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Seful executivului comunitar le-a cerut statelor membre sa primeasca 120.000 de refugiati care se afla in prezent in Ungaria, Grecia si Italia, confruntate cu un aflux de imigranti care vin in Europa. La acest numar se adauga alti 40.000 de refugiati sositi in Italia si Grecia primavara trecuta, in legatura cu care Comisia a cerut sa fie repartizati intre cele 28 de state membre ale UE.

Potrivit noii propuneri a Bruxellesului, Slovacia ar urma sa primeasca 1.502 refugiati. Dar Bratislava, ca si alte tari din regiune, se opune sistemului de cote.

''Suntem impotriva cotelor obligatorii. Nu vreau sa ma trezesc intr-o zi cu 50.000 de persoane in tara despre care nu stim nimic. Nu vreau sa-mi iau nici o responsabilitate pentru un atac care se poate produce doar pentru ca noi am subestimat ceva. Nu voi inceta sa vorbesc despre riscurile asociate imigratiei. Guvernul slovac este gata sa contribuie la protectia frontierelor externe ale Uniunii Europene, fie prin finantare, fie prin forte militare sau printr-un alt tip de asistenta'', a declarat Fico.

In iulie, Slovacia a acceptat temporar 500 de imigranti care au cerut azil in Austria si a indicat luna trecuta ca va acorda azil unui numar de circa 200 de sirieni crestini.