Cancelarul german Angela Merkel a cerut miercuri o repartitie "obligatorie" a refugiatilor in Uniunea Europeana, scrie AFP. "Avem nevoie in Europa de un acord obligatoriu privind o repartitie obligatorie" si durabila a refugiatilor, a declarat ea in fata Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului german.

Klaus Iohannis si Angela MerkelFoto: Presidency.ro

Reamintim ca atat presedintele Iohannis, cat si premierul Ponta au declarat ca Romania nu este de acord cu cote obligatorii, militand pentru cote voluntare. Iohannis a explicat intr-o conferinta de presa ca, in trei summit-uri ale Consiliului European, s-a opus cererilor de stabilire a unor cote obligatorii, aratand ca Romania nu are capacitatea de a primi mai mult de 1785 de refugiati (1705 de refugiati aflati deja in UE si 80 de refugiati care vor fi relocati, adica adusi din taberele tranzitorii din afara Uniunii Europene).

Criza migratorie, cu sute de mii de refugiati care vin spre Europa, "constituie o provocare pentru fiecare dintre statele UE", a adaugat ea.

"Nu ne putem multumi sa spunem ca vom repartiza un numar dat de refugiati, trebuie sa reflectam asupra manierei in care vom face fata refugiatilor care vin la noi", a spus Merkel.

"Nu putem sa spunem pur si simplu ca dincolo de asta (de prima cota fixata, n.r.) nu mai vrem sa ne ocupam si ca e problema a doua sau trei tari, poate patru", a adaugat ea.

Principiul cotelor obligatorii divizeaza tarile europene, in conditiile in care Marea Britanie si tarile Europei de Est sunt foarte reticente.

"Avem nevoie de solidaritate in Europa", a subliniat cancelarul. "Daca Europa esueaza in problema refugiatilor, afectam unul dintre elementele fondatoare ale Europei, respectiv legatura stransa cu drepturile fundamentale care au fondat Europa inca de la origini", a adaugat ea.

Germania se asteapta sa primeasca in acest an 800.000 de cereri de azil, un record in Europa.