Procesiune pe raul Tamisa, tras de clopote, salve de tun. Asa o sarbatoresc miercuri britanicii pe regina Elisabeta a II a care va veni in jurul orei 16:30 GMT suveranul britanic cu in cea mai lunga domnie din istorie, un record pe care il va sarbatori fara prea mult fast, scrie AFP.

Cu prilejul aniversarii, Regina permite in premiera retelelor de televiziune sa transmita in direct imagini din gradinile Palatului Buckingham, resedinta oficiala a monarhilor britanici.

Elisabeta a II-a implineste 63 de ani, 7 luni si 2 zile pe scaunul de domnie, mai mult de cat strabunica sa, regina Victoria, la putere intre 1837 si 1901.

Momentul exact in care a preluat stafeta ramane imposibil de determinat pentru ca nu se stie exact la ce ora si-a incetat domnia tatal ei regele George al VI-lea care a murit intr-un moment nedeterminat in timpul noptii.

La nivel global, recordul pentru cea mai lunga domnie este inca detinuta de regele Thailandei Bhumibol Adulyadej, in varsta de 87 de ani, suveran din 1946.

Nascuta la 21 aprilie 1926, Elizabeth, ea a urcat pe tron la 6 februarie 1952, intr-un moment cand Winston Churchill era la putere in Marea Britanie si Stalin in Rusia. Si, sase decenii mai tarziu, toti expertii sunt de acord ca eegina, in varsta de 89 de ani, nu va abdica niciodata.

Pentru a sarbatori recordul sau de longevitate, regina nu organizeaza nicio ceremonie publica oficiala. "Fara tam-tam", a spus regina, potrivit anturajului sau.

Britanicii vor avea insa posibilitatea sa o vada si sa-si exprime entuziasmul lor la deschiderea in Scotia a unei noi linii de cale ferata. Insotita de sotul ei, printul Philip, regina se va afla la bordul unui tren cu aburi care va merge de la Edinburgh spre satul Tweedbank, la granita cu Anglia. La sosire, speculeaza mass-media britanica, regina ar putea face o scurta declaratie, un gest rar din partea sa. Apoi, Elisabeta a II-a va lua cina la resedinta sa de vara de Balmoral cu nepotul sau printul William si sotia sa Kate.