Mai multe regiuni din Orientul Mijlociu au fost afectate marti de o puternica furtuna de nisip, care a provocat moartea a doua persoane si spitalizarea altor cateva sute in Liban si a intrerupt confruntarile armate si bombardamentele in Siria, relateaza Mediafax.

Furtuna de nisip in Orientul MijlociuFoto: Captura YouTube

Nori de praf au cuprins de asemenea Iordania, Israelul si Ciprul, unde avioanele de pe aeroportul din Larnaca au fost deviate spre Paphos, din cauza vizibilitatii reduse, sub 500 de metri.

"Am mai avut furtuni de nisip si inainte, dar nu de o asemenea intensitate. Este foarte neobisnuit pentru aceasta perioada a anului si sa acopere intreaga regiune", a declarat un meteorolog din Cipru.

In Siria au avut loc mai putine bombardamente din cauza furtunii, a declarat Rami Abdulrahman, din cadrul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Furtunile de nisip sunt frecvente in Orientul Mijlociu vara, dar de obicei se concentreaza in Irak si regiunea Golfului.

Ministerul libanez al Sanatatii a informat ca doua persoane au murit din cauza furtunii si alte 750 au fost spitalizate cu probleme respiratorii.

Ministerul a avertizat oamenii sa ramana in case, in special cei cu probleme de sanatate, femeile insarcinate si batranii, iar cei care ies afara sa poarte masti.

In Cipru, de asemenea, cateva persoane au avut nevoie de tratament pentru probleme respiratorii, iar autoritatile au avertizat cetatenii sa ramana in case.

Potrivit meteorologilor, praful va incepe sa se risipeasca joi, dar va dura o perioada pana la revenirea situatiei la normal.

Autoritatile sanitare israeliene au avertizat batranii si femeile insarcinate sa nu iasa din case, iar scolile au primit instructiuni sa desfasoare activitatile fizice in interior.