Presedintele de la Chisinau, Nicolae Timofti, reactioneaza dupa ce protestatarii au cerut demisia sa si spune ca nu va pleca pentru pentru ca e convins ca o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova, scrieUnimedia.

Nicolae Timofti a refuzat sa mearga la summitul sefilor de stat din CSIFoto: Agerpres

"Am venit in aceasta functie pentru a pune capat unei perioade de instabilitate care a durat doi ani si jumatate, si nu accept sa fiu generatorul unei alteia de acel fel", a declarat Timofti.

Unimedia aminteste ca liderii Platformei "Demnitate si Adevar" le-au solicitat presedintelui Nicolae Timofti, presedintelui Parlamentului Andrian Candu si premierului Valeriu Strelet o intalnire pentru astazi la ora 17:00.

La mitingul de duminica protestatarii au cerut: demisia presedintelui Nicolae Timofti, alegeri anticipate pana in martie 2016, alegerea presedintelui prin vot direct, demisia celor responsabili de jaful din sistemul bancar.

Seful statului moldovean sustine ca in prezent Republica Moldova trece printr-o perioada de cumpana, in sfera economica si sociala.

"Impartasesc multe din ingrijorarile exprimate de cetateni. Regret ca s-a ajuns in situatia de fata, cand oamenii sunt nevoiti sa protesteze in strada. Ca om al legii, am staruit intotdeauna ca dreptatea sa se faca in cadru institutional. Dar, din pacate, slabiciunea constatata a unor institutii abilitate sa intervina pentru a aplica legea, a determinat intr-o anumita masura un asemenea climat negativ in societate. Aici ma refer, in special, la ineficienta Bancii Nationale, Comisiei Nationale a Pietei Financiare, Procuraturii Generale, Centrului National Anticoruptie, instantelor de judecata", a declarat Timofti.

Presedintele Republicii Moldova s-a aratat mirat ca guvernatorul bancii centrale inca este in functie: "Am discutat personal in cateva randuri cu guvernatorul Bancii Nationale, caruia i-am cerut explicatii pentru actiunile si inactiunile institutiei pe care o conduce. Ca o paranteza, sunt mirat ca domnul guvernator mai este in functie, ca si intreaga administratie a BNM, dar amintesc ca demiterea sa nu este prerogativa presedintelui. Acesta este o prima luare de pozitie a mea dupa evenimentele recente".

Situatia era neschimbata in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau marti dimineata. Protestatarii au ramas si a doua noapte la rand, pentru a-si manifesta indignarea fata de miliardul furat si zic ca vor ramane acolo pana lucrurile nu se vor schimba, iar liderii vor demisiona.