Cateva mii de producatori de lapte si de carne de porc sunt asteptati luni pe strazile din Bruxelles pentru a manifesta in timp ce ministrii Agriculturii din tarile membre se reunesc in cadrul unui consiliu extraordinar unde intentioneaza sa stabileasca masuri de sustinere pentru aceste sectoare in dificultate, scrie AFP.

Aproximativ 5.000 de agricultori europeni in dificultate, cu delegatii venite in principal din Belgia, Franta si Germania, ar urma sa se adune in capitala Belgiei de la prima ora de diminetii.

Joia trecuta, mii de agricultori francezi furiosi au manifestat pe strazile din Paris cu peste 1 500 de tractoare. Acum, dupa patru zile, peste 1 000 de tractoare vor parasi zonele rurale pentru a ajunge in capitala UE.

Acestea risca sa congestioneze timp de mai multe ore artele bruxelleze intre Gara de Nord si cartierul Schuman in care se afla institutiile europene si unde vor fi mobilizati multi politisti. Politia belgiana a cerut insistent evitarea calatoriei cu masina la Bruxelles luni, in conditiile in care si transportul public va fi puternic perturbat.

Prabusirea preturilor la lapte si la carnea de porc si de vita a provocat nemultumirea agricultorilor toata vara, din Marea Britanie pana in Germania si Franta, unde ministrul agriculturii, Stephane Le Foll, a cerut la sfarsitul lui iulie o reuniune extraordinara cu omologii sai europeni. Aceasta va incepe luni, la ora locala 14.30 (12.30 GMT).

Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova ca replica la sanctiunile luate de UE dupa criza ucraineana, a pus o presiune mare asupra pietelor, in conditiile in care Rusia era destinatia a 10% din exporturile agricole din UE. Nici macar in vara, sezon in care de obicei creste pretul la carnea de porc, nu s-a inregistrat o revenire.

La randul sau, piata laptelui sufera din cauza unei supraproductii la nivel mondial. Pe langa lipsa pietei din Rusia, cererea scazuta din China si cresterea productiei in cadrul UE dupa eliminarea cotelor de lapte la 31 martie au creat un dezechilibru.