O femeie din trei la nivel mondial este victima unei agresiuni, de regula din partea partenerului sau, este concluzia unui grup de specialisti in timpul unei conferinte privind cazurile de violenta si sexualitatea, organizata la Paris, relateaza Agerpres citand AFP.

"Violentele asupra femeilor, asupra copiilor si asupra fetelor minore nu sunt violente ca toate celelalte", a subliniat ministrul sanatatii din Franta, Marisol Touraine, in timpul unei conferinte, organizate sub auspiciile UNESCO, avand ca tema "Sanatatea sexuala si drepturile omului". Marisol Touraine a mai adaugat ca "inegalitatile dintre femei si barbati exista si intretin supunerea femeilor si dominatia masculina".

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproape o treime din femeile care au o relatie de cuplu au declarat ca au fost victime ale unei agresiuni fizice sau sexuale din partea partenerului lor.

Procentul la nivel mondial ar fi de 35% daca se iau in calcul si alte tipuri de agresiuni savarsite asupra femeilor de persoanele care nu sunt partenerii lor, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno, responsabila in cadrul OMS cu cercetarile privind violentelor asupra femeilor. La nivel mondial exista insa diferente in functie de state sau de regiuni, care pot fi considerate importante, a mai declarat Claudia Garcia-Moreno.

In Asia de Sud Est aproximativ 37,7% din totalul femeilor sunt victime ale agresiunilor, in Orientul Mijlociu aproximativ 37%, in Africa 36,6% si in statele bogate 23% dintre femei sunt victime ale violentelor la adresa lor.

La nivel mondial, 38% din decesele inregistrate in randul persoanelor feminine sunt comise de partenerul acestora, potrivit OMS.

Joanna Herat, din partea UNESCO, a insistat in cadrul conferintei pe rolul educatiei in cadrul scolilor pentru a combate acele situatii si mecanisme ce conduc la un comportament violent asupra unei femei, a unui copil sau in ce priveste violentele de natura sexuala.