Cel putin 15 crestini sirieni, care erau tinuti ostatici de catre gruparea extremista Statul Islamic in satul sirian Al-Qaryatain (centru), au fost eliberati vineri, potrivit unui ONG, relateaza Mediafax.

"Un grup de 15 crestini, care au fost plasati sub arest la domiciliu de catre SI, la Al-Qaryatain, au fost eliberati si au ajuns la Fayrouzah", a declarat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Jihadisti din cadrul SI au luat ostatici, la inceputul lui august, cel putin 230 de civili, inclusiv zeci de crestini, in acest sat din provincia siriana Homs.

Observatorul Asirian pentru Drepturile Omului a confirmat ca 15 crestini au ajuns vineri dupa-amiaza la Fayrouzah, o localitate situata la cinci kilometri sud-est de orasul Homs.

Citand o sursa medicala, organizata a anuntat ca acestia "erau sanatosi".

Potrivit lui Abdel Rahman, grupul a fost eliberat dupa ce a platit "jizya", o taxa impusa celor care nu sunt musulmani.

Intre persoanele eliberate nu se afla si preotul catolic siriac Jacques Mourad, rapit de la o manastire din Al-Qaryatain, in mai, de catre atactori necunscuti, dar care este tinut ostatic de catre SI, a precizat el.

Potrivit agentiei Fides de la Vatican, Mourad si alti crestini sirieni se afla intr-o situatie "stabila", iar luptatori religiosi locali negociau eliberarea lor.

Eliberarea celor 15 crestini are loc dupa ce, potrivit presei, SI a semnat un acord "dhimmi" cu crestinii din sat, cu privire la statutul nemusulmanilor in cadrul "califatului" autoproclamat de SI.

Sustinatori SI au postat o copie a acestui acord pe Internet, in care liderul Abu Bakr al-Baghdadi este laudat pentru faptul ca le acorda securitate locuitorilor satului.

Insa, potrivit acordului, siguranta lor este garantata atat timp cat platesc "jizya", nu afiseaza niciun simbol crestin - prevederi de baz- in acest tip de intelegeri - si nu "iau parte la vreun act ostil Statului Islamic".

Jihadisti SI au eliberat in martie 19 crestini asirieni, in provincia Hasake (nord-est), in schimbul unei sume de bani.