Popularitatea cancelarului german Angela Merkel a scazut in mod abrupt, din cauza modului in care a gestionat criza refugiatilor din Europa, potrivit unui sondaj realizat pentru postul ARD, relateaza Mediafax.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Rata sustinerii lui Merkel - care a fost criticata pentru lentoarea cu care a condamnat protestele violente de saptamana trecuta fata de refugiati, intr-un orasel din estul Germaniei - a scazut cu patru puncte procentuale fata de luna trecuta, la 63%, potrivit acestui sondaj, efectuat de catre Infratest Dimap.

Cu toate ca ramane foarte populara acasa, este vorba despre o scadere neobisnuit de abrupta, in contextul in care fluctuatiile sunt de obicei de un punct sau doua pe luna.

Acesta este cel mai scazut nivel de popularitate pe care-l inregstreaza Merkel din decembrie 2012 si pana in prezent.

Ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier, unul dintre liderii Partidului Socia Democrat (SPD), a ramas cel mai popular politician (72%), in timp ce nivelul sustinerii ministrului Finantelor Wolfgang Schaeuble este de 69%.

Peste jumatate dintre persoanele intervievate s-au declarat nemultumite de modul in care Merkel a actionat in criza refugiatilor, pe care cancelarul a catalogat-o drept o provocare mai mare, pentru Europa, decat criza datoriei din Grecia.

Germania - care are un sistem de azil relativ liberal si prestatii sociale generoase - a primit cel mai mare numar de oameni care fug de razboiul din Orientul Mijlociu, dar si imigranti "economici" din sud-estul Europei.

Un numar-record de 104.460 de solicitanti de azil au intrat in aceasta tara in august, iar Berlinul se asteapta ca aproximativ 800.000 de oameni sa depuna cereri de azil anul acesta - de patru ori mai multi decat anul trecut.

In pofida acestui aflux, 37% dintre persoanele chestionate sunt de acord ca Germania sa continue sa primeasca un numar similar si in viitor, in timp ce 22% cred ca tara lor ar trebui sa primeasca si mai multi. Aproximativ 33% se pronunta pentru acceptarea unui numar mai mic de refugiati.

Peste jumatate dintre persoanele intervievate nu s-au declarat ingrijorate de numarul tot mai mare de solicitanti de azil, dar nivelul acestei ingrijorari este mai mare in fostul Est comunist, unde somajul este, in general, mai mare decat in Vest, iar extrema dreapta este mai bine implantata, releva ancheta.

Sondajul a fost efectuat asupra unui esantion de 1.001 de alegatori, in perioada 31 august-1 septembrie.