Vladimir Putin a afirmat vineri ca este inca prea devreme pentru a vorbi de un angajament militar al Rusiei in Siria pentru a lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamist (SI), in conditiile in care Casa Alba a anuntat ca verifica zvonurile legate de prezenta unor trupe rusesti in Siria, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat despre un eventual angajament militar al Rusiei impotriva SI, Putin a raspuns: "Avem in vedere diverse optiuni, dar despre ce vorbiti dvs nu este in program".

"Este prematur sa spunem ca suntem pregatiti sa mergem acolo, imediat", a declarat presedintele rus, reamintind totodata ca Rusia vinde de mult timp arme regimului presedintelui Bashar al-Assad.

"Furnizam deja Siriei un ajutor destul de serios in echipamente militare, formand trupele pe care le inarmam", a adaugat el, citat de agentia Ria Novosti.

Seful statului rus nu a oferit detalii legate de nivelul sau conditiile acestei formari militare sau despre prezenta in Siria a unor intructori rusi in acest scop.

Statele Unite au precizat joi ca verifica zvonurile care vorbesc despre operatiuni militare efectuate de Rusia in Siria, avertizand ca astfel de actiuni, daca sunt confirmate, ar fi "destabilizante si contraproductive".

Aceste zvonuri, care circula de mai multe zile in ziare din Orientul Apropiat, sunte alimentate in special de difuzarea pe retelele sociale, pe conturi legate de combatanti sirieni, a unor fotografii care prezinta, spun acestia, un avion rus de lupta si drone, in apropiere de regiunea Idleb, in nord-vestul Siriei.

Vladimir Putin, care a facut aceste declaratii in marja unui forum economic la Vladivostok, a apreciat ca loviturile aeriene americane impotriva pozitiilor SI sunt lipsite de eficienta.

"Pana in prezent, eficienta acestor lovituri aeriene este slaba", a sustinut el.

Moscova, care sustine ferm regimul de la Damasc, pledeaza pentru o coalitie extinsa, care sa includa Turcia, Irakul, Arabia Saudita dar si armata siriana, pentru a lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.