Fluxul de migranti ce vine in Europa este fara sfarsit, iar daca EU nu isi protejeaza frontierele, vor veni zeci de milioane, vom fi minoritari pe propriul continent, a declarat Viktor Orban. Ingrijorata de cotele la care poate ajunge valul de refugiati este si Polonia, care cere si rezolvarea situatiei din tarile din care acestia provin. UE va incerca sa protejeze Ungaria, Italia si Grecia printr-o relocare extinsa a migrantilor, iar Marea Britanie anunta ca va lua 4.000 de refugiati sirieni. Mai multe sute de persoane pe care Budapesta nu ii lasa sa plece cu trenul au plecat pe jos spre Austria.

HotNews.roFoto: Hotnews

03:30 Primele autobuze cu migranti au plecat din gara Keleti spre granita cu Austria, anunta AFP.

03:15 Austria si Germania permit migrantilor sa intre, a anuntat cancelarul austriac

23:12 Guvernul ungar a anuntat ca va trimite autobuze pentru a ajuta sutele de refugiati sa ajunga la granita cu Austria. Seful de Cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a anuntat vineri seara, in Parlament, ca vor fi trimise autobuze, deoarece "siguranta transportului ungurilor nu poate fi pusa in pericol".

Autobuzele vor fi trimise pentru mii de migranti din principala gara din Budapesta si a lua alti 1.200 care merg pe jos pentru a ajunge in Austria de-a lungul principalei autostrazi spre vest, a declarat el intr-o conferinta de presa.

"Acest lucru nu inseamna in mod automat ca ei pot iesi din tara", a adaugat el. "Asteptam raspunsul guvernului austriac".

22:51 Un miliardar egiptean vrea sa cumpere o insula in Grecia sau Italia pentru a primi refugiati pe ea

20:38 Un refugiat s-a prabusit si a murit, vineri, la statia feroviara Bicske, dupa ce paramedicii au incercat timp de 50 de minute sa il resusciteze, anunta Mediafax, citand MTI. Victima avea in jur de 50 de ani. Autoritatile ungare au demarat o ancheta pentru a stabili identitatea barbatului. De asemenea, cauza decesului urmeaza sa fie cercetata.

20:00 Cele patru tari membre ale grupului de la Visegrad si-au reafirmat vineri, la Praga, opozitia fata de impunerea de cote automate de refugiati, in vreme ce Praga si Praga si Bratislava au propus un culoar feroviar pentru sirieni intre Ungaria si Germania.

19:40Confruntari au izbucnit vineri, in apropierea Garii centrale din Budapesta, Keleti, intre un grup de unguri, cel mai probabil suporteri ai nationalei de fotbal a Ungariei, fani radicali, si un grup de refugiati, relateaza Mediafax, citand MTI. Politia a intervenit si a pus capat incidentului. Gara Keleti se afla in drumul suporterilor spre stadionul care gazduieste, vineri, meciul de fotbal Ungaria-Romania.

19:22 Migrantii de la tabara din Roszke au rupt barierele si au loc ciocniri cu politia, anunta Reuters

17:30 David Cameron promite ca va aloca suplimentar 100 de milioane de lire sterline (137 milioane euro) pentru criza umanitara din Siria

17.29 Serbia se pregateste de momentul in care Ungaria va inchide de tot granita sudica pentru migranti si cere bani de la UE

17:23 Un al treilea grup de 300 de migranti care se aflau in gara din Bicskre a fugit

16.44Grupul de migranti plecati din Budapesta au spart baricada instalata de politie la intrarea pe autostrada si continua marsul spre granita cu Austria pe autostrada - martor Reuters

16.16Ministrii de interne din Cehia si Slovacia au spus ca ar putea lua in considerare un coridor feroviar pentru migrantii sirieni care vor sa mearga din Ungaria in Germania, daca exista un acord in acest sens intre Budapesta si Berlin

16.09Trei marinari sirieni au fugit de pe nava lor, ancorata in Constanta, si au fost prinsi in Bihor cand incercau sa treaca ilegal in Ungaria.

Joi a fost descoperit un sirian si la granita bulgaro-romana, acesta fiind ascuns pe osia camionului ce mergea spre Germania:

16:05 Circa 200 de migranti au aruncat cu pietre in politie dupa ce au fost impiedicati sa se urce pe un feribot pe insula greceasca Lesbos, anunta Reuters.

15.29 Cancelarul german Angela Merkel a incurajat si mai multi refugiati sa-si riste viata in incercarea de a ajunge in Europa cand a spus ca tara ei va primi si mai multi solicitanti de azil, a declarat Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic britanic UKIP.

15:19 Peste o mie de migranti care au plecat din gara Keletti isi continua marsul prin Budapesta, fara a fi deranjati de fortele de ordine

15.06 Guvernul finlandez a dublat estimarea numarului celor ce vor solicita azil in tara, pana la 30.000, dupa influxul din ultimele zile. Executivul ridicase abia acum doua saptamani estimarea la 15.000. Anul trecut 3.600 de persoane cerusera azil in Finlanda. (Reuters)

15:00 Zeci de migranti au plecat dintr-o a doua tabara de langa orasul Bicske, anunta agentia MTI, preluata de Reuters

14:30 Migranti scandand numele cancelarului german Angela Merkel in trenul oprit la Bicske

14.14 Parlamentul ungar a votat o lege prin care se stabilesc zone de tranzit in apropierea granitei si se inaspresc pedepsele pentru trecerea ilegala a frontierei

13.54 Marea Britanie ofera 4.000 de locuri pentru refugiati sirieni, a declarat o purtatoare de cuvant a agentiei pentru refugiati a ONU.

13:51 Aproximativ 300 de migranti au evadat vineri dintr-o tabara ungara de primire aflata in apropiere de granita cu Serbia, la Roszke, a anuntat politia, citata de AFP.

"Potrivit estimarilor, 300 de imigranti ilegali fugit din centrul de migranti de la Roszke la 11,30 (09,30 GMT), in doua valuri, si au fugit spre autostrada M5", a precizat politia, intr-un comunicat.

Tabara din Roszke gazduieste circa 1.500 de migranti, interpelati in marea majoritate dupa ce au trecut granita sarbo-ungara, una dintre principalele rute de tranzit spre Europa centrala.

13:47 Sute de migranti au plecat pe jos din gara Keleti spre Austria

Migrantii au plecat pe jos dupa ce nu au putut sa se urce in trenurile spre Austria, in conditiile in care Ungaria a anulat aceste curse.

13.44Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene, a confirmat ca seful executivului comunitar, Jean-Claude Junker, va anunta saptamana viitoare o relocare extinsa a cotelor de refugiati, pentru a usura situatia Ungariei, dar si a Italiei si Greciei

13:15 Germania vrea ca UE sa inaspreasca accesul la azil pentru migrantii din Balcanii de Vest

13.00Victor Ponta: O decizie privind refugiatii ce vor fi primiti de Romania va fi luata in CSAT. Sedinta va avea loc in "in zilele... in saptamanile urmatoare"

12.31 Autoritatile turce au oprit 57 de persoane ce incercau sa treaca in Marea Egee catre insula elena Kos joi noapte, in conditiile in care determinarea migrantilor de a ajunge in UE ramane la fel de mare, in ciuda cunoscutului caz al celor doi copii inecati in aceasta saptamana pe aceeasi ruta.

12:27 5.600 de migranti au intrat din Grecia in Macedonia intr-o singura zi, anunta ONU

12.17 Turcia a incercat sa convinga tarile lumii sa stabileasca o zona sigura in Siria pentru a opri valul de refugiati din aceasta tara sfasiata de razboi, dar nimeni nu a ascultat-o, a declarat premierul Ahmet Davutoglu. (Reuters)

11.47 Premierul britanic David Cameron ar urma sa anunte vineri un plan menit sa ajute mai multi refugiati sirieni, pe fondul presiunilor tot mai mari din tara si din strainatate si acuzatiilor ca Marea Britanie nu se implica in criza imigrantilor din Europa, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Cameron a declarat ca a fost "miscat profund" de imaginile cu Aylan Kurdi, baietelul sirian in varsta de trei ani care a fost gasit mort pe o plaja din Turcia, si a adaugat ca Marea Britanie isi va indeplini "indatoririle morale".

11.37Bulgaria a retinut 39 de sirieni intr-o padure din apropierea orasului Pernik, din vestul tarii, dupa acestia se pare ca au fost abandonati pe o autostrada in timpul calatoriei pe care incercau sa o faca spre Serbia.

11.26 Uniunea Europeana trebuie sa rezolve sursa fluxului de migranti, nu doar sa se concentreze pe modul in care sa fie impartiti acestia, in caz contrar Europa se va confrunta cu venirea a milioane de refugiati, a declarat ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna.

"Amploarea migratiei este enorma, asa ca nu putem sa ne concentram - vorbest de intreaga Europa - pe alocarea migrantilor ilegali fara a trata cauza (sosirii lor), a spus Schetyna, la Radio Zet, citat de Reuters.

Viktor Orban spune ca nu se intrevede finalul fluxului migratiei

"Realitatea este ca Europa este amenintata de fluxul masiv de oameni, multe zeci de milioane ar putea veni in Europa", a spus seful executivului de la Budapesta.

"Acum vorbim de sute de mii, dar anul viitor am putea vorbi de milioane si nu se intrevede niciun sfarsit", a sustinut Orban.

"Brusc ne vom trezi ca suntem o minoritate pe propriul nostru continent", a spus premierul ungar, facand apel la intreaga Europa sa "arate forta in protectia frontierelor noastre".

Seful executivului ungar a spus si ca granitele trebuie protejate, iar in gara din Budapesta asaltata de refugiati, trebuie aplicate legile.

Pana la 3.000 de persoane au participat la o demonstratie in centrul Budapestei joi seara, in semn de sustinere fata de refugiati si impotriva planurilor Guvernului condus de Viktor Orban de a impune restrictii in domeniul migrarii.

Un tren care transporta peste 200 de migranti a plecat joi din principala gara din Budapesta, dar acestia nu au ajuns la granita cu Austria, cum sperau, ci au fost coborati in apropiere de tabara de refugiati din Bicske.