Tatal copilului de trei ani gasit inecat pe o plaja din Turcia, ale carui imagini au ingrozit intreaga lume, a povestit joi ca cei doi fii ai sai i-au "alunecat din maini" in momentul in care barca ce ii ducea spre Grecia s-a rasturnat.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Aveam veste de salvare dar barca s-a rasturnat brusc pentru ca oamenii s-au ridicat in picioare. Copiii mei mi-au alunecat din maini", a declarat Abdullah Kurdi (sau Shenu, potrivit familiei siriene), pentru agentia de presa Dogan.

12 sirieni care incercau sa ajunga pe insula greceasca Kos, poarta de intrare spre Uniunea Europeana (UE), au murit in noaptea de marti spre miercuri in largul statiunii turcesti Bodrum (sud-vest) .

Printre ei se afla si Aylan, in varsta de trei ani. Imaginile cu micul trup mort, la malul marii, au starnit un val de emotie si de indignare in intreaga lume.

Fratele sau, Galip, cinci ani, si mama lor, Rihanna, 27 de ani, au murit si ei inecati.

"Se intuneca si toata lumea striga. Din cauza asta sotia mea si copiii nu au putut sa imi auda vocea. Am incercat sa inot pana la mal gratie luminilor dar nu am putut sa imi gasesc sotia si copiii, odata ajuns pe pamant", a explicat Shenu. "Am mers la spital si acolo am aflat vestea".

Barbatul a povestit ca a mai incercat odata sa ajunga in Grecia, cu o ambarcatiune, dar aceasta a fost interceptata de garda de coasta greceasca.

Dupa cum a afirmat un ziarist sirian, familia Shenu a parasit in 2012 Damascul pentru Alep, si cand luptele au inceput si aici, au fugit in Kobane.

Dar orasul kurd a inceput sa fie atacat de jihadistii Statului Islamic in toamna lui 2014. Abdullah si familia sa au fugit atunci in Turcia.

Dupa cum a marturisit, Abdallah vrea acum sa se intoarca in Siria pentru a-si ingropa familia.

Potrivit autoritatilor locale turce, Abdullah urmeaza sa paraseasca joi seara Bodrum pentru a merge in Istanbul, cu cadavrele lui Aylan, Galib si Rihanna. VIneri seara, se va duce la Suruc, la granita turco-siriana, si apoi la Kobane. Capatul calatoriei.