Conservatorii cancelarului Angela Merkel vor sa limiteze stimulentele financiare acordate refugiatilor care ajung in Germania, potrivit unui program in 12 puncte propus de liderii Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si ai Uniunii Crestin-Sociale (CSU), document ce scoate in evidenta presiunea pusa de criza actuala asupra celei mai mari economii din UE, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Criza refugiatilor a devenit 'cea mai importanta sarcina din domeniul politicii interne si externe a vremii noastre', afirma politicienii conservatori, subliniind ca, desi Germania ar trebui sa primeasca refugiati de razboi, trebuie evitata atragerea imigrantilor care urmaresc sa profite de pe urma sistemului social.

Conservatorii propun ca, pe viitor, refugiatii ajunsi in centrele speciale sa primeasca doar ajutoare nemonetare, si resping propunerea unor landuri de a le acorda acestor persoane carduri de sanatate pentru acces gratuit la tratamente. Ei se opun de asemenea ca solicitantii de azil sa primeasca permis de munca din ziua in care depun cererile, propunand in schimb scurtarea drastica a perioadei de procesare a acestor cereri. In acest scop, Biroul federal pentru migratie si refugiati ar trebui sa-si suplimenteze personalul cu 1.000 de angajati in 2016.

Textul mai solicita deportarea mai consecventa a imigrantilor din motive economice, carora ar urma sa li se interzica timp de cinci ani intrarea in Germania.

Documentul urmeaza sa fie discutat impreuna cu un altul, redactat de partenerii de guvernare social-democrati, la sedinta de coalitie ce va avea loc duminica.

Miercuri, prim-ministrul Bavariei, Horst Seehofer (CSU), a declarat ca acest land, poarta de intrare in Germania a majoritatii refugiatilor, are nevoie de 'miliarde' de euro din partea guvernului federal. 'Ne asteptam ca vor fi 350.000 de cereri de azil neprocesate pana la sfarsitul anului', a avertizat Seehofer dupa o sedinta a cabinetului sau. Potrivit Xinhua, el a cerut proceduri de azil accelerate, mai multe adaposturi pentru refugiati, pedepse mai aspre impotriva traficantilor si combaterea abuzului de dreptul de azil.