Politia ceha a scris numere pe mainile migrantilor aflati in mai multe trenuri, intr-un gest care aminteste inevitabil de procedura folosita de nazisti pentru a identifica prizonierii evrei din lagarele de concentrare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politia sustine ca aceasta metoda permite identificarea familiilor, dar ideea este criticata dur de juristi si de militantii pentru drepturile omului.

"Nicio lege nu permite marcarea oamenilor in asemenea fel", a declarat Zuzana Candigliota, avocata a Ligii cehe pentru drepturile omului.

Marti, politistii au folosit markere pentru a scrie numere pe pielea a 214 refugiati, in majoritate sirieni, interpelati la bordul unor treburi care veneau din Austria si Ungaria.

Si nu este vorba de un caz izolat. Un purtator de cuvant al ministerului ceh de Interne, Lucia Novakova, a declarat ca aceasta procedura a fost introdusa din cauza numarului mare de copii.

"Obiectivul nostru este sa impiedicam ca acestia sa se piarda", a spus ea.

Purtatorul de cuvant al politiei pentru straini, Katerina Rendlova, a spus si ea ca este vorba de identificarea familiilor. "Scriem codul trenului la bordul caruia calatoresc, pentru a sti in ce tara sa-i trimitem in caz de readmisie."

Autoritatile cehe afirma ca migrantii ilegali trebuie trimisi spre tarile prin care au intrat in UE, invocand reglementarile de la Dublin care permit acest lucru.

Un sondaj realizat in august a aratat 93% dintre cehi cred ca refugiatii trebuie trimisi in tara de origine.

Katerina Rendlova a explicat ca refugiatii primesc "in mod obisnuit numere pe foi de hartie, dar le arunca".

"Au acceptat aceasta marcare, nu au problema cu asta, stiu ca e in interesul lor", a sustinut ea.