Autoritatile ungare au interceptat marti 2.284 de refugiati, printre care 353 minori, care au patruns ilegal te teritoriul Ungariei, alti circa 7.800 de astfel de imigranti traversand in prezent Serbia in drumul lor catre statele vest-europene, transmite miercuri agentia EFE, citata de Agerpres.

De asemenea, situatia ramane tensionata in zona garii din Budapesta, unde sute de refugiati incearca sa se urce in trenuri pentru a-si continua calatoria catre Europa, dar politia maghiara nu le permite accesul in incita garii, astfel ca in apropiere s-a creat o adevarata tabara de refugiati. Unii imigranti afirma ca si-au cumparat bilete de tren, dar societatea ungara de cai ferate a anuntat ca poate sa le restituie banii.

Organizatia de voluntari Migration Aid, creata pe Facebook, a lansat un apel la o manifestatie pentru marti dupa-amiaza impotriva initiativei legislative prin care premierul Viktor Orban intentioneaza sa mareasca pedepsele pentru trecerea ilegala a frontierei si pentru deteriorarea gardului de sarma ghimpata ridicat la granita cu Serbia.

In acest timp, la Belgrad premierul sarb Aleksandar Vucic a anuntat ca la ora actuala circa 7.800 de refugiati se afla in Serbia in patru puncte distincte, majoritatea indreptandu-se catre Ungaria, cu obiectivul de a-si continua mai departe drumul catre alte state din UE, destinatia preferata a celor mai multi fiind Germania.

Potrivit Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), in fiecare zi intra pe teritoriul Serbiei circa 3.000 noi refugiati, majoritatea proveniti din Siria, Irak sau Afganistan. UNHCR estimeaza ca acest flux se va mentine la un nivel comparabil si in perioada urmatoare, fiind posibil chiar sa se amplifice. Daca in luna mai intrau zilnic in Serbia circa 200 de imigranti ilegali, in luna iunie s-a ajuns la 1.000, cu o luna in urma la 2.000 pe zi, pentru ca in prezent media sa fie de circa 3.000.

UNHCR ajuta refugiatii oferind autoritatilor sarbe alimente, apa, medicamente si materiale sanitare si de igiena, precum si calculatoare, mobila si alte echipamente pentru amenajarea centrele de primire a imigrantilor.