Un refugiat sirian care era aproape mort de epuizare in Marea Egee a fost salvat de o grecoaica si de prietena ei, cele doua trecand intamplator prin zona cu barca lor cu motor, scrie The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Povestea salvarii sirianului a aparut in contextul in care cel putin 11 migranti s-au inecat miercuri cand cele doua barci in care erau s-au scufundat in apropierea insulei elene Kos.

Mohamed Besmar era la capatul puterilor si petrecuse in apa 13 ore cand a fost observat, din intamplare, de Sandra Tsiligeridu, fost model si de prietena ei cand navigau cu barca lor de viteza intre Kos si insula Pserimos, in apropierea granitei cu Turcia.

Mii de sirieni, afgani sau alti refugiati au recurs, in ultimele saptamani, la periculoasa traversare a stramtorii dintre coasta Turciei si insule precum Kos, Samos si Lesbos.

Mohamed Besmar era intr-o barcuta in timpul noptii cand unul dintre cei 40 de migranti la bord a scapat din greseala in apa o vasla.

El s-a oferit sa sara in apa si sa o aduca inapoi, dar marea era agitata si s-a trezit tras de curenti departe de curentii puternici, incapabil sa inoate inapoi la barca.

Ceilalti refugiati sirieni au mai avut timp doar sa-i arunce o vesta de salvare inainte sa dispara in noapte.

El a fost in deriva timp de mai multe ore si renuntase sa mai creada ca va fi salvat cand a fost observat de Tsiligeridu si de sotul ei, Dimitri, doctor de profesie, care la prima vedere a crezut ca sirianul era un scafandru.

Doctorul a incetinit barca pentru a evita sa-l loveasca, dar cand s-a apropiat si-au dat seama ca sirianul era, intr-adevar, in dificultate.

Cuplul si prietenii lor l-au urcat in barca pe refugiatul care suferea de hipotermie si i-au dat o haine sa se incalzeasca.

Fotografia cu Tsiligeridu tinandu-l in brate pe Besmar a fost postata apoi pe Facebook, atragand laude din partea internautilor din toata lumea.

Era aproape inconstient cand l-am gasit, a scris Tsiligeridu pe pagina ei de Facebook: “S-a sacrificat pentru prietenii lui (sarind in apa pentru a recupera vasla). Noi l-am gasit 13 ore mai tarziu”.