Executivul UE va realiza noi planuri de impartire a refugiatilor intre tarile membre, iar sistemul european pentru procesarea cererilor de azil in Italia, Grecia si - posibil - Ungaria ar putea implica retinerea celor refuzati pana la intoarcerea lor acasa, a declarat comisarul pentru migratie, Dimitris Avramopoulos. Criza continua in punctele fierbinti de pe traseul migrantilor, in conditiile in care 11 persoane ce incercau sa ajunga pe o insula greceasca s-au inecat in Mediterana, iar gara din Budapesta e asediata de cei care vor sa urce in trenurile de Germania.

HotNews.roFoto: Hotnews

07:20Politia maghiara le-a cerut imigrantilor sa evacueze piata din fata Garii Keleti si sa intre in pasaje subterane sau in zonele de tranzit desemnate, potrivit postului public M1, citat de MTI.

05:30 Conservatorii cancelarului Angela Merkel vor sa limiteze stimulentele financiare acordate refugiatilor care ajung in Germania, potrivit unui program in 12 puncte propus de liderii Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si ai Uniunii Crestin-Sociale (CSU), document ce scoate in evidenta presiunea pusa de criza actuala asupra celei mai mari economii din UE, transmite Reuters, citata de Agerpres.

21.10 Italia, Franta si Germania cer o revizuire a normelor UE in materie de azil

18.50 Noi proteste ale refugiatilor au izbucnit la gara Keleti din Budapesta, fortele de ordine au facut cordon - Reuters

Sute de migranti au inceput sa protesteze din nou in fata garii Keleti din Budapesta, iar politia antirevolta s-a aliniat de o parte a pietei.

Potrivit Reuters, nu pareau sa se inregistreze violente, insa atmosfera era in mod clar tensionata, unul dintre migranti afisand o pancarta cu mesajul "Suntem sub asediu".

Anterior, migrantii au blocat pentru scurt timp o strada principala de langa gara.

18.30 Politia din Cehia nu ii va mai retine pe refugiatii sirieni care au cerut azil in Ungaria, dar care incearca acum sa ajunga in Germania, anunta agentia ceha CTK, citand departamentul pentru straini din cadrul politiei.

Reuters aminteste ca, potrivit regulilor UE, refugiatii ar trebui sa ramana in prima tara UE in care sosesc, insa mii dintre ei insista sa ajunga in tarile mai bogate din Vest, in special Germania.

18.05Pasagerii trenurilor Eurostar descriu momentele infricosatoare traite in vagoanele asaltate de refugiati

17.18 Germania intentioneaza sa usureze procedurile prin care sutele de mii de refugiati din tara isi pot face conturi bancare, luand insa si masura contra spalarii banilor, a anuntat Bafin, autoritatea de supraveghere financiara.

Potrivit modificarilor legislative propuse, institutiile financiare vor accepta un spectru mai larg de documente la deschiderea unui cont bancar - Reuters

16.44 Un numar record de 104.460 de solicitanti de azil au sosit in Germania in luna august, a anuntat un oficial al landului Bavaria.

Germania, cu legi permisive privind cererile de azil si alocatii financiare generoase, este tara care primeste grosul refugiatilor ce fug de razboaiele din Orientul Mijlociu si a migrantilor din motive economice din sud-estul Europei.

In perioada ianuarie-august, peste 413.000 de persoane s-au inregistrat in sistemul german Easy.

16.31 Italia a fost de acord sa intensifice controalele la frontiera de nord si sa gazduiasca sute de migranti dupa ce Germania a cerut ajutor pentru a face fata numarului record de sosiri, a anuntat provincia Bolzano, din nordul Italiei - Reuters

16.25Ungaria a interceptat intr-o singura zi peste 2.000 de refugiati; alti 7.800 sunt in Serbia in drum catre UE

14.53 Austria ameninta Marea Britanie ca va submina renegocierea relatiei cu UE demarata de David Cameron din cauza refuzului Londrei de a accepta cateva mii de migranti. Cancelarul austriac Werner Faymann a avertizat ca va bloca pacehtul de negocieri al Marii Britanii daca David Cameron nu va arata "solidaritate" si nu va accepta o parte mai mare din sutele de mii de solicitanti de azil ce intra in UE.

13.21 Premierii Cehiei, Austriei si Slovaciei se vor intalni luni la Bratislava pentru a discuta problema migratiei, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al executivului ceh. Tarile din centrul Europei consemneaza un numar crescand de migranti cele tranziteaza cu scopul de a ajunge in Germania. Cei mai multi fac acest lucru direct prin Austria, dar un numar celor gasiti in trenuri in Cehia a crescut mult in ultimele zile.

12.03Sute de migranti protesteaza in fata garii Keleti din Budapesta, strigand "libertate, libertate" si cerand sa fie lasati sa se urce in trenurile de Germania, in conditiile in care gara este inchisa pentru ei.

Peste 2.000 de migranti, inclusiv familii cu copii, stau in piata din fata garii, intr-o caldura sufocanta.

"Pe teritoriul UE, migrantii ilegali pot merge mai departe doar cu documente valide si cu respectarea regulilor europene. Un bilet de tren nu e mai important decat regulile europene", a declarat un purtator de cuvant al guvernului de la Budapesta, intrebat daca refugiatii vor fi lasati sa se urce in trenuri, cum s-a intamplat luni.

11.45 Premierul Victor Ponta nu a raspuns la intrebarile jurnalistilor privind data la care vor incepe sa fie primiti gazduiti refugiati si in Romania, dar a subliniat ca "suntem pregatiti". "Nu vreau sa starnim vreo panica pe undeva", a spus seful Executivului, precizand ca atunci cand vicepremierul si ministrul de interne Gabriel Oprea va prezenta masurile ce vor fi luate in acest sens, ele vor fi anuntate si public.

11.29 Sute de pasageri au stat mai multe ore in cinci trenuri de mare viteza Eurostar dupa ce mai multi migranti au blocat sinele ce duceau spre tunelul de sub Canalul Manecii si au incercat sa se urce in vagoane. Trei dintre trenuri au ajuns la Londra miercuri dimineata, iar alte doua s-au intors in statiile de plecare - Reuters

11.20 Cel putin 11 migranti, despre care se crede ca sunt sirieni, s-au inecat dupa ce doua barci ce plecasera din sud-vestul Turciei spre insula elena Kos s-au scufundat - agentia Dogan

Executivul Uniunii Europene va realiza noi planuri de impartire a refugiatilor intre tarile membre, dar si pentru grabirea deportarii migrantilor nedoriti, a declarat marti comisarul pentru migratie.

Dimitris Avramopoulos a declarat Reuters ca noul sistem european pentru procesarea cererilor de azil in Italia, Grecia si -posibil - Ungaria ar putea implica retinerea celor refuzati pana la intoarcerea lor acasa, in conditiile in care guvernele europene incearca sa impace obligatia de a acorda azil refugiatilor cu ostilitatea publica in crestere fata de migratia in masa.