Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a distrus Templul lui Bel din orasul antic Palmyra, in Siria, potrivit unor fotografii din satelit publicate de ONU, scrie AFP.

Templul lui Bel, distrus de jihadistiFoto: Captura YouTube

"Au ucis Palmyra", a afirmat marti directorul pentru Antichitati din Siria, Maamoun Abdelkarim.

"Era cel mai frumos simbol al intregii Sirii. Si l-am pierdut pentru totdeauna", a adaugat el, vorbind despre "ultimul act inainte de distrugerea completa a Palmyrei".

Luni seara, Institutul Natiunilor Unite pentru formare si cercetare (Unitar) a declarat ca poate "confirma distrugerea cladirii principale a templului lui Bel precum si a unui sir de coloane", dupa ce a comparat imagini din satelit inainte si dupa explozie.

Potrivit unei imagini datate 27 august, o structura rectangulara inconjurata de coloane era clar vizibila, dar pe o alta fotografie facuta luni nu se mai disting decat cateva coloane.

Acest templu ridicat in urma cu 2.000 de ani era cel mai cunoscut monument al orasului antic.

In 23 august, jihadistii au distrus total templul lui Baalshamin.

Marele teatru roman, datand din secolul II, nu a fost afectat pana in prezent, dar SI il foloseste pentru executii publice.

Atacand monumentele, SI stie ca starneste indignare la nivel mondial, si acesta este si obiectivul sau, potrivit expertilor.