Armata chineza va utiliza maimute si soimi pentru a alunga pasarile din centrul orasului Beijing si a se asigura ca nicio zburatoare nu va pune probleme defilarii militare care va fi organizata joi pentru a comemora infrangerea Japoniei la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, relateaza Agerpres.

Aproximativ 200 de avioane vor lua parte la 3 septembrie la ceremoniile de marcare a 70 de ani de la capitularea Japoniei, un eveniment extrem de politizat in cadrul caruia China ar urma sa-si etaleze puterea militara.

Insa o baza a fortelor aeriene implicate se afla pe un culoar de migratie pentru diferite specii de pasari, a explicat un ofiter, Wang Mingzhi, citat de portalul Sina.com. Mai mult, este sezonul in care puii de pasare isi parasesc cuibul si invata sa zboare.

Zborurile pasarilor ar putea presupune riscuri pentru aparatele de zbor si piloti in ziua defilarii militare, a spus Wang. De aici si ideea de a recurge in prealabil la maimute si la pasari de prada pentru a scapa de aceasta amenintare.

Portalul Sina.com a publicat fotografii cu un macac tinut in lesa, stand pe picioarele din spate si mimand un salut militar in fata unui soldat in echipament de camuflaj.

Dupa un "antrenament" de o luna, maimutele au reusit "sa stapaneasca" tehnici pentru distrugerea cuiburilor de pasari, a subliniat Wang.

"Nu exista absolut nicio problema in a actiona astfel", a adaugat el. Maimutele trag crengile cu cuiburi, dupa care le rastoarna la pamant - totul in mai putin de un minut pentru fiecare cuib.

Nici focurile de arma, nici tunurile de apa folosite anterior nu au fost atat de eficiente si "economice" ca maimutele, potrivit ofiterului Wang. Eforturile primatelor sunt recompensate prin ratii de porumb.

Soimi speciali dresati au fost de asemenea folositi, potrivit unor fotografii difuzate de media oficiale chineze.

Trei sau patru dintre aceste pasari rapitoare zboara in fiecare zi pentru a "speria" celelalte zburatoare, a declarat un militar, citat de cotidianul Xin Jingbao.

In afara demonstratiilor impresionantei flote de avioane a fortelor armate, peste 12.000 de militari si circa 500 de unitati de echipamente militare vor defila in Piata Tiananmen, in centrul Beijingului.