Statele Unite si Ucraina au lansat luni manevrele navale comune cunoscute sub numele de Sea Breeze, pe Marea Neagra, exercitii care urmeaza sa se desfasoare pana pe 12 septembrie in zona oraselor Odesa si Nikolaiev, scrie Mediafax.

La aceste manevre multinationale participa 2.500 de militari, dintre care aproximativ 1.000 sunt americani, iar alti 500 sunt militari din alte state membre NATO sau partenere ale Aliantei Nord-Atlantice - Germania, Bulgaria, Grecia, Italia, Republica Moldova, Romania, Marea Britanie, Suedia, Turcia - si 1.000 de marinari ucraineni.

In total, peste 150 de piese vor fi implicate, inclusiv nave, submarine, elicoptere, avioane si vehicule militare.

Comandantul Flotei a VI-a, viceamiralul James Foggo, a catalogat aceste exercitii drept o "oportunitate importanta in colaborarea cu partenerii nostri si in vederea unei pregatiti serioase pe uscat, in aer si pe mare".

"Sunt sigur ca exercitiile vor conduce la schimburi de experienta pretioase intre marinarii, militarii, aviatorii si puscasii nostri marini, ceea ce va contribui la consolidarea legaturilor si la coeziune regionala", a declarat Foggo, citat de site-ul Naval-Technology.com.

Manevrele simuleaza operatiuni de interactiune maritima, lupta antisubmarin si protectia unor nave de mici dimensiuni. Ele vor simula si operatiuni de consolidare a apararii aeriene, repararea unor pagube si operatiuni de cautare si salvare.