Adoptarea de catre deputatii ucraineni a unui proiect de lege care acorda o autonomie mai mare regiunilor separatiste din estul Ucrainei s-a terminat cu confruntari intre politisti si manifestantii nationalisti, soldate cu un mort si circa o suta de raniti in fata Parlamentului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel putin 90 de membri ai fortelor de ordine au fost raniti in aceste ciocniri cu manifestantii nationalistii, in special din partea partidului de extrema dreapta Svoboda.

UPDATE 16:20 Un membru al Garzii Nationale a decedat in urma ranilor

UPDATE 15:36 Cel putin 90 de membri ai fortelor de ordine au fost raniti in ciocnirile din fata Parlamentului, potrivit ministrului de Interne, citat de AFP

UPDATE 14:10 O puternica explozie a avut loc in fata Parlamentului, in jurul orei 14.00, afirma un ziarist AFP prezent la fata locului, care transmite ca zirca zece persoane, in majoritate politisti, au fost raniti.

Mai multe persoane insangerate, printre care politisti si, dupa toate aparentele, si ziaristi, erau intinse pe asfalt in fata parlamentului, potrivit sursei citate.

Parlamentul ucrainean a adoptat luni in prima lectura un proiect de reforma constitutionala care acorda o autonomie extinsa teritoriilor din estul rebel pro-rus.

265 de deputati, fata de un minim cerut de 226, au votat in favoarea acestei decizii in cadrul unei sedinte foarte tensionate.

In fata Parlamentului din Kiev au loc confruntari intre politie si protestatarii.

La inceputul diminetii, cateva sute de militanti ai partidului nationalist Svoboda s-au adunat pentru a manifesta impotriva reformei constitutionale, in conditiile in care miscarea de extrema dreapta Pravy Sektor a declarat ca a blocat circulatia pe strada din fata adunarii monocamerale.

Adoptarea acestei refome a fost ceruta de aliatii occidentali ai Ucrainei, care vad in acest proiect o modalitate de a atenua tensiunile in estul pro-rus.

Multi ucraineni au denuntat insa aceasta reforma drept o tentativa de a elgaliza de facto controlul rebelilor asupra unei parti a estului industrial al tarii.