Politia thailandeza a anuntat sambata arestarea unui suspect in ancheta privind atentatul de la Bangkok din 17 august, soldat cu decesul a cel putin 21 de persoane si ranirea altor 123, transmit DPA si AFP, citate de Agerpres.

Principalul suspect in atentatul din BangkokFoto: Captura YouTube

Suspectul este un barbat turc de 28 de ani si a fost arestat in apartamentul sau din zona Nong-Jok din Bangkok, potrivit publicatiei Khaosod. In apartament au fost gasite materiale folosite in producerea de bombe artizanale.

Joi, politia thailandeza a anuntat ca verifica sosirea in Thailanda a unor cetateni turci in zilele precedente atentatului de la Bangkok.

Experti in securitate au avansat ipoteza unei conexiuni cu uigurii, minoritate musulmana ce vorbeste o limba asemanatoare cu turca si traieste in provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. Tratamentul la care uigurii sunt supusi din partea autoritatilor chineze este motiv de ingrijorare pentru multi turci, in conditiile in care acestia si uigurii au un background cultural si religios comun.

Luna trecuta, peste 100 de uiguri au fost deportati din Thailanda in China, masura denuntata de organizatiile pentru apararea drepturilor omului si care a provocat proteste violente in fata consulatului Thailandei la Istanbul.

Intr-o intalnire organizata recent la Clubul corespondentilor de presa straini acreditati la Bangkok, Anthony Davis, analist pe probleme de securitate pentru IHS-Jane's, a afirmat ca exista trei "grupari probabile" care ar fi avut motivul si capacitatea de a organiza acest atac. Cei mai probabili autori ai atentatului sunt membri ai organizatiei turce de extrema-dreapta numite "Lupii Gri", o miscare radicala pan-turcica, a sustinut Davis. Motivul atacului ar fi fost, in acest caz, expulzarea etnicilor uiguri din Thailanda in China.

Atentatul a avut loc in plin centrul capitalei thailandeze, intr-un loc extrem de frecventat, sanctuarul Erawan dedicat zeului Brahma, care atrage zilnic mii de credinciosi budisti. Imaginile inregistrate pe camerele de luat vederi surprind un barbat imbracat intr-o camasa galbena si avand un rucsac in spate, care dupa ce intra in sanctuar lasa rucsacul aproape de intrarea acestuia si fuge. La scurt timp a urmat o puternica deflagratie.

Conform anchetei politiei, dispozitivul exploziv a fost fabricat prin umplerea unei tevi metalice cu substante explozive si el cantarea probabil 3 kg. Efectele exploziei s-au resimtit pe o raza de 100 metri. Autoritatile au mai descoperit o bomba nedetonata in apropiere, care a fost dezamorsata.