Patru avioane de vanatoare F-22 Raptor, un avion cargo si circa 60 de militari au sosit vineri la baza aeriana Spangdahlem, din Germania, pentru exercitii militare organizate de NATO pana la jumatatea lunii septembrie, au anuntat Fortele Aeriene ale SUA, transmite DPA, citata de Agerpres.

F-22 RaptorFoto: Wikipedia

Este prima data cand avioane de tipul F-22, aparat invizibil de generatia a cincea, sunt desfasurate in Europa.

"Desfasurarea acestor forte arata evolutia capacitatii noastre aeriene si demonstreaza angajamentul nostru fata de siguranta si securitatea europeana", a declarat generalul Frank Gorenc, comandantul Fortelor aeriene americane in Europa si Africa.

Exercitiile le vor oferi pilotilor sansa de a participa la pregatirea de operatiuni de lupta aeriene alaturi de avioane de tip diferit, precum F-15 Eagle si F-16 Fighting Falcon.

Dezvoltat in 1983 de catre Lockheed Martin, F-22 este cel mai performant avion de vanatoare al SUA. Intrat in serviciu la sfarsitul anului 2005, acest tip de avion a participat la prima sa misiune de lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic in 2014 si a efectuat cateva zeci de lovituri in Irak si Siria. Asigurand superioritate aeriana, F-22 este capabil sa transporte arme de ultima generatie aer-sol, bombe ghidate prin laser sau GPS.