Presedintele Statelor Unite Barack Obama a laudat joi progresele facute de New Orleans dupa uraganul Katrina care a devastat zona acum 10 ani, dar a insistat ca trebuie mai mult pentru a depasi saracia si inegalitatea, noteaza agentia Reuters, citat de Agerpres.

In a noua sa vizita in orasul aflat pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume in 2005 dupa un potop devastator si un raspuns lent al guvernului, Obama a facut un tur pe jos al unui cartier afro-american de case noi, unde a fost ridicata o noua scoala dar si un centru comunitar.

"Doar pentru ca aceste case sunt frumoase nu inseamna ca treaba noastra s-a terminat", a declarat Obama reporterilor, dupa ce a dat mana cu locuitori si a luat in brate copii din comunitate.

Cand era candidat la presedintie in 2008, Obama l-a criticat aspru pe presedintele republican George W. Bush pentru gestionarea de catre administratia sa a urmarilor furtunii, aminteste Reuters.

In observatii oficiale asteptate mai tarziu joi, Obama se va referi la trecut, potrivit unor fragmente de discurs oferite de Casa Alba.

"Ceea ce a inceput ca un dezastru natural a devenit unul provocat de om, un esec al guvernului de a avea grija de propriii cetateni", va spune Obama.

"Dar ceea ce furtuna a dezvaluit a fost o alta tragedie, una care statea sa explodeze de decenii. New Orleans a fost demult lovit de inegalitatea structurala, in special in randul oamenilor saraci de culoare, fara locuri de munca bune, ingrijirea sanatatii la preturi accesibile sau locuinte decente".

Cu un an si jumatate ramas din presedintia sa si inmultirea recenta a incidentelor rasiale de violenta armata si folosirea unei forte excesive de catre politie contra minoritatilor, Obama a petrecut tot mai mult timp pentru a aborda public inegalitatea rasiala, mai aminteste Reuters.

Este de asteptat ca el sa remarce ca New Orleans a progresat in ciuda provocarilor care raman.