La un moment dat in istorie, fiecare stat apela la pedeapsa cu moartea. Insa astazi, dintre cele 195 de state recunoscute de ONU, numai 37 mai pastreaza aceasta sentinta: unul din cinci. Dintre celelalte, 102 au abolit formal pedeapsa capitala si alte 56 fie nu au mai executat condamnati de mai mult de 10 ani, fie au impus un moratorium formal. The Guardian face o analiza a ratiunii din spatele mentinerii pedepsei cu moartea in anumite state, plecand de la cateva exemple in acest sens.

Cu toate acestea, statele ce reneaga aceasta tendinta par sa isi continue practicile si mai violent. In Pakistan, de exemplu, acum 9 luni, moratoriu-ul impus de Partidul Popular Pakistanez (PPP) acum 6 ani inca se mentinea. Cu toate acestea, guvernarea Ligii Musulmane din Pakistan - Nawaz (PML-N), condusa de Nawaz Sharif, a promis executia tuturor condamnatilor la moartea ce-si asteptau pedeapsa - care, numarand 8261 de oameni, reprezinta cea mai lunga lista de condamnati la moarte dintre toate statele lumii. Ratiunea era descurajarea teroristilor implicati in masacrul de la scoala din Peshawar din decembrie 2014. (Insa cei implicati direct in atentat au murit de buna voie in acea zi, astfel hotararea luata de guvern era chestionabila chiar si atunci.)

Iranul este o un exemplu de stat in care condamnarile la moarte sunt subiecte ale influentei vestice. Iranul s-a dublat recent rata la care sunt trimisi spre executie cei gasiti vinovati de trafic de droguri, insa acestia sunt in mare parte traficantii de la baza ierarhiei. Investigatiile in acest sens au aratat ca sustinerea departamentului anti-drog iranian primita din partea Marii Britanii a dus la pedepsirea a 2,917 astfel de traficanti prin spanzurare, iar un alt program impotriva drogurilor (al ONU, de aceasta data), a facut posibila rata de cel putin 2 condamnati la moarte prin spanzurare pe zi, anul acesta.

Statele Unite inca mai au peste 3000 de condamnati la moarte asteptandu-si executia, insa numai 5 state au reusit sa execute un numar total de 19 detinuti. Cu toate acestea, SUA este mai putin susceptibila la presiuni internationale, iar conservatorii isi iau deviza in serios. In ultima perioada, unele state au avut probleme in obtinerea drogului pentru injectia letala, asta datorita companiilor farmaceutice care nu vor ca produsele lor sa fie folosite pentru omorarea oamenilor.

China ar putea fi cea mai serioasa provocare pentru abolirea pedepsei cu moartea. Asemenea Statelor Unite, regimul nu se lasa impresionat de presiunea internationala. In ciuda acestor lucruri, oficiali chinezi au declarat ca problema abolirii pedepsei cu moartea va fi pusa in discutie ma un moment dat in viitor. Insa in mod ironic, acesti politicieni au creat conditiile pentru a-si argumenta pozitia referitoare la pedeapsa cum moartea, pe baza fricii de parerea populatiei: populatia chineza ramane mult in favoarea mentinerii pedepsei capitale (95% pro), insa pozitia populara este la randul ei formata prin mecanisme de propaganda, sub argumentul ca executiile descurajeaza criminalitatea.