Parlamentarii danezi au redus prestatiile sociale de care pot beneficia noii solicitanti de azil, intr-o incercare de a-i descuraja sa vina in tara lor, in contextul actualei crize a imigrantilor, relateaza DPA, preluata de Mediafax.

Ministrul Integrarii Inger Stojberg, din cadrul Partidului Venstre (liberali, centru-dreapta, la putere), a declarat, citata de agentia Ritzau, ca este vorba despre primul pas catre "readucerea politicilor in domeniul azilului inapoi pe drumul cel bun".

"Este necesar sa oprim afluxul masiv de solicitanti de azil catre Danemarca", a subliniat ministrul.

Liberalii au ajuns la putere in iunie si detin doar 34 din cele 179 de mandate din Parlament. Insa, in iulie, au obtinut sustinere pentru aceste taieri din partea Partidului Danez al Poporului (populisti, extrema dreapta), conservatorilor si Partidului Alianta Liberala.

Masurile, care intra in vigoare de la 1 septembrie, constau in reducerea alocatiei lunare acordate unui solicitant de azil - singur si fara copii - cu aproape jumatate, pana la suma 6.000 de coroane (893 de dolari), impozabila, la acelasi nivel cu valoarea actuala a burselor studentesti.

Reduceri sunt prevazute si in cazul cuplurilor cu copii, dar si al indemnizatiilor insotitorilor.