Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve si Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR) Antonio Guterres au cerut miercuri crearea urgenta de "hotspoturi" (centre de primire si triere) in fata afluxului de imigranti si refugiati in Europa, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Trebuie sa acceleram si sa intensificam deciziile luate de Consiliul European in materie de agenda pentru migratie: aspectele-cheie cum ar fi receptia, inregistrarea, hotspoturile, relocalizarea si reinstalarea", a declarat Guterres dupa o intalnire intre cei doi la Geneva.

"Sunt de acord cu urgenta crearii de hotspoturi despre care a vorbit Antonio Guterres, care trebuie sa permita sa se faca distinctia la trecerea frontierelor externe ale UE in Grecia si Italia intre cei care s-ar incadra in statutul de refugiat in Europa... si imigratia economica... pentru a putea organiza intoarcerea lor in tarile de origine ale imigratiei economice", a subliniat Cazeneuve in fata presei.

Un "hotspot" este un centru de primire si triere finantat de Uniunea Europeana, creat in tarile de sosire pentru a inregistra si identifica imigrantii. Trierea se face intre persoanele care s-ar incadra in statutul de refugiat si imigrantii economici ilegali, condamnati sa se intoarca in tarile de origine.

Ministrul francez de interne a considerat de asemenea ca trebuie sa existe o "fermitate foarte puternica" fata de contrabandisti si cei care traiesc din traficul de fiinte umane.

De la inceputul anului, 293.000 de imigranti si refugiati au incercat sa ajunga in Europa prin Marea Mediterana si 2.440 au murit traversand-o, potrivit cifrelor anuntate miercuri de Guterres.

"Aceasta este evident o provocare serioasa pentru Europa", a notat el, cerand o "actiune rapida si eficienta".