Finlanda se afla in imposibilitatea de a apara statele baltice impotriva unei posibile agresiuni straine, in ciuda ideii unei aparari europene comune, a declarat marti presedintele finlandez Sauli Niinisto, conform AFP.

"Din cand in cand, auzim vorbindu-se ca Finlanda ar putea fi partial responsabila de apararea tarilor baltice. Finlanda nu este insa intr-o pozitie care sa-i permita sa ofere garantii de siguranta altor tari", sustine presedintele Niinisto.

Finlanda, care a racit relatiile bune cu Rusia dupa conflictul din Ucraina, isi intareste propria aparare dupa cresterea activitatii militare ruse in apropierea frontierelor ei.

Dupa proclamarea independentei in 1991, Estonia, cu care Finlanda are legaturi puternice, Letonia si Lituania au aderat impreuna la UE in 2003 si la NATO in 2004.

Presedintele Niinisto, a carui tara nu este membra NATO, s-a referit la clauza de aparare reciproca introdusa prin Tratatul de la Lisabona. "Unii cred ca aceasta obliga Finlanda sa ajute alte tari din UE, inclusiv tarile baltice, dar garantiile de aparare oferite de Uniunea Europeana nu ar trebui sa fie exagerate".