Opozitia socialista din Republica Moldova a lansat un apel la organizarea de manifestatii, joi, cu ocazia Zilei Independentei, exprimand opozitie fata de sustinatorii unificarii cu Romania si cerand convocarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite Mediafax.

"Le cerem cetatenilor Republicii Moldova sa iasa pe strazi, joi, pentru a protesta fata de oligarhii care au acaparat puterea si fata de sustinatorii unirii cu Romania", a declarat Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor, citat de site-ul agentiei TASS.

"Vom organiza o manifestatie la Chisinau, apoi vom extinde protestele in toata tara. Pana la sfarsitul lunii septembrie, vom reveni la Chisinau pentru a inlatura actualul Guvern", a spus Dodon.

In opinia liderului de extrema-stanga, singura solutie pentru depasirea actualei crize sistemice din Republica Moldova este organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

De altfel, Dodon propune modificarea Constitutiei in sensul alegerii presedintelui Republicii Moldova prin sufragiu universal. "Socialistii cred ca presedintele trebuie ales prin vot popular, nu in Parlament, pentru a ne asigura ca este liderul natiunii, nu un bufon platit de oligarhii care au acaparat puterea in Parlament, la Guvern si care au adus tara in colaps economic", a spus Dodon.

"Cu actualul Guvern liberal proeuropean, economia Republicii Moldova se deterioreaza intr-un ritm rapid", a apreciat Dodon.

Guvernul condus de premierul Valeriu Strelet - sustinut de Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal din Republica Moldova - a fost investit pe 30 iulie.

Premierul Victor Ponta se va afla joi la Chisinau, unde se va intalni cu omologul sau moldovean, Valeriu Strelet, cu presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, si cu seful Parlamentului moldovean, Andrian Candu.