Cei mai importanti lideri occidentali nu vor veni la parada militara ce va fi organizata saptamana viitoare de China pentru a aniversa sfarsitul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, asa ca presedintele Xi Jinping va sta alaturi de lideri si oficiali din Rusia, Sudan, Venezuela si Coreea de Nord la cel mai important eveniment al sau din 2015, scrie Reuters.

Liderii occidentali vor evita parada militara prin care China aniverseaza 70 de ani de la sfarsitul razboiuluiFoto: Captura YouTube

Peste 10.000 de militari -cei mai multi chinezi, dar si contingente din Rusia si Mongolia - vor marsalui prin centrul Beijingului miercurea viitoare in parada ce va fi punctul culminant al evenimentelor ce marcheaza 70 de ani de la sfarsitul razboiului.

Oficialii europeni si americani au exprimat in repetate randuri ingrijorarea ca etalarea puterii militare a Chinei poate transmite un semnal gresit intr-o regiune deja tensionata de atitudinea agresiva a Beijingului in privinta disputelor teritoriale.

Prezenta presedintelui rus Vladimir Putin a contribuit si ea la reticenta liderilor occidentali, au declarat Reuters cativa diplomati.

Langa Xi si Putin vor sta in tribuna din Piata Tiananmen lideri din tari cu legaturi stranse cu China, inclusiv presedintele sudanez Omar Hassan al Bashir si seful statului venezualez, Nicolas Maduro.

Choe Ryong Hae, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, apropiat al liderului Kim Jong Un va participa si el.

In repetitiile din weekend tancurile au uruit prin Beijing si avioanele au zburat pe cerul capitalei Chinei. “Asta nu poate decat sa transmita un semnal ingrijorator catre vecinii Chinei”, a declarat Reuters, sub protectia anonimatului, un important diplomat occidental.

Cel mai inalt lider european ce va participa la parada este presedintele ceh Milos Zeman, a declarat intr-o conferinta de presa ministrul de externe adjunct din China, Zhang Ming.